Mord och incest i debutroman om glesbygden

Redan innan boken kommit ut började det viskas om genombrott och priser. Men 54-åriga debutanten Karin Smirnoff tar spekulationerna med en rejäl nypa salt. Viktigast för henne är att boken ”Jag for ner till bror” är klar – och att hon äntligen kan lägga tid på sitt skrivande.

STOCKHOLM 20181002
Den debuterande författaren Karin Smirnoff som har skrivit boken ”Jag far ner till bror”. 
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

STOCKHOLM 20181002 Den debuterande författaren Karin Smirnoff som har skrivit boken ”Jag far ner till bror”. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2018-10-06 06:00

”Jag heter Karin Smirnoff och hör hemma lite överallt. Kanske mest i Norrlands glesbygd.”

Ordknappt, lakoniskt och subtilt humoristiskt beskriver hon sig själv på baksidan av den tidiga okorrigerade upplagan av debutboken. ”Var journalist i många år. Tröttnade på att skriva och köpte en fabrik. Tröttnade på fabriken och sökte författarskolan i Lund.”

Hade det inte varit för författarskolan, ”där den yngsta är 21, tror jag, och den äldsta 72”, så hade ”Jag for ner till bror” kanske inte blivit av.

Karin Smirnoff sökte till skolan med det som kom att bli första kapitlet i boken och blev sedan övertalad av sin handledare att skriva vidare på berättelsen om Jana som återvänder till hembyn Smalånger för att hälsa på sin bror.

–  Det första kapitlet kom till när jag själv var på väg ner till brorsan som hade flyttat hem från Australien efter 35 år. Det är löjligt egentligen. Jag skulle ju börja någonstans och så döpte jag dokumentet till ”Jag for ner till min bror”, berättar hon.

Titeln på romanen är egentligen det enda hon har bråkat lite med förlaget om. I originalversionen hette boken just ”Jag for ner till MIN bror”, men förlaget tyckte att det lät mer ”catchy” med det mer dialektala ”Jag for ner till bror”.

Helt fel ligger titeln inte i munnen. Den rimmar väl med Karin Smirnoffs egensinniga sätt att skriva på. Den laddade historien om Janas återkomst är tryfferad med dialektala uttryck, sammanskrivna ord och namn utan stor bokstav – Jana kallas till exempel genomgående för janakippo, efter gården där hon vuxit upp.

–  Jag gillar det där lite korta, där det inte är för mycket adjektiv och miljöbeskrivningar. Jag tycker själv inte om att läsa böcker som blir för långrandiga. Det tror jag är för att jag har dåligt tålamod. Jag har alltid varit en väldigt otålig person, dålig i skolan och så vidare, säger hon.

Smalånger finns inte i verkligheten, men är inspirerad av den by mellan Umeå och Skellefteå där Karin Smirnoff har rötter på mammas sida. Naturen, havet och skogarna, i ”Jag for ner till bror” är modellerad efter hur det ser ut där. Och även om den becksvarta berättelsen om en familj hårt drabbad av incest, mord och självmord inte är självbiografisk har den influerats av verkliga personer och händelser.

–  På sätt och vis kan man säga att jag har lagrat berättelsen i mig själv, jag har ju levt ett halvt liv minst. Mycket av det som är i boken har jag tagit från mitt eget, eller andras liv. Inte nödvändigtvis i detalj – jag har ju inte slagit ihjäl min far, tvärtom var han en väldigt gullig person. Det är så klart påhittat, men samtidigt blir det så att man snor karaktärer och händelser från vänkretsen eller släkten eller från byaberättelser.

Det är svårt att göra handlingen i ”Jag for ner till bror” rättvisa, eftersom den i så hög grad bygger på Karin Smirnoffs språk. Återberättat låter det lätt lite banalt. Jana brottas med brorsan som supit ner sig totalt, med främlingen John som erbjuder passionerad kärlek och okontrollerbar aggression och måste också tampas med ”vänner” som ruvar på hämnd. Men mitt i det svarta lyser humorn igenom.

–  Det som är svart skrämmer mig inte, det är ingenting jag undviker. Men det kan inte bara vara svart, det måste finnas ljuspunkter någonstans, någon sorts hopp för människor, säger hon.

En fortsättning är redan påbörjad och Karin Smirnoff har också planer på en tredje del. Nu har hon kommit till en punkt i livet där hon äntligen har tid att på allvar ägna sig åt skrivandet.

–  Det råkade bli när jag var 54 och inte när jag var 24. Men då tror jag inte det hade varit läge, det här är ju ändå ett ganska ensamt, disciplinerat jobb. (TT)

Karin Smirnoff Karin Smirnoff om...

Ålder: 54 år.

Bor: I Piteå.

Familj: Tre barn, 31 år, 19 år och 17 år. Bara det yngsta bor kvar hemma.

Bakgrund: Har varit fotograf och journalist, bland annat på Västerbottens Folkblad. Är numera företagare i trävarubranschen, i ett företag som säljer limträstolpar för utemiljöer. Har tidigare gått en skrivarlinje i Jakobsberg utanför Stockholm och går just nu på författarskolan i Lund.

Författare som följt henne genom åren: ”Den enda författare som har följt mig från tonåren och framåt är Jerzy Kosinski. Jag tycker inte om allt han gjort, men det är något med hans språk som är fascinerande. Och så är han väldigt osentimental.”

Kuriosa: Är karateinstruktör (med eget svart bälte).

Aktuell: Med debutromanen ”Jag for ner till bror”.

... risken för att boken ska kritiseras för att den bidrar till bilden av ”Norrland” som eländig och svart: – Jag vet att det finns fruktansvärt mycket fördomar om norra Sverige och väldigt få människor vet något om norra Sverige. Jag tror att jag hade kunnat förlägga den här berättelsen precis var som helst i glesbygd – hela Sverige är ju glesbygd förutom städerna egentligen. Så visst, det finns väl en risk för att de som redan har fördomar får behålla dem, men för mig är det här min miljö.... nästa bok om Jana: – Den tar verkligen vid där den här slutar, men utspelar sig i Tornedalen. Min farsa är från Överkalix och jag har varit mycket däruppe. Jag tycker verkligen om de områdena, så nu har jag varit längs Torneälven i sommar och bott på lite olika ställen och försökt känna in dialekterna där.... att vara företagare i trävarubranschen:– Trävärlden är väldigt strukturerad och konservativ. Litteraturen är något helt annat, det är rätt skönt att ha båda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om