– Vi måste titta närmare på det här. Jag blir förvånad att det kommer upp eftersom vi nyligen haft en utbildning, kopplat till värdegrundsdelen, om just avvikelser. Dessutom räknas fall numera som avvikelser och det har vi sett i statistiken att det fungerar, säger han.
Kritiken framkommer i en färsk revisorgranskning, som Norrbottens Media berättat om. Medarbetare har velat avvikelserapportera händelser som exempelvis att brukare inte fått duscha, inte fått komma upp ur sängen eller ramlat på grund av personalbrist, men stoppats av sin chef.
Artikeln väckte starka reaktioner på Norrbottens-Kurirens Facebooksida. Här är två av ett stort antal kommentarer:
"Då passar dom fanimej inte som chefer, skämmes tamejfan. Ursäkta språkbruket men jag blir så förbaskad".
"Det blir värre och värre i äldreomsorgen. Är detta sant så är det inte klokt. Omsorg för vem? Gör uppror, anmäl enhetschefen som tycker så här".
Läs mer: Brister i äldreomsorgen får inte rapporteras
Revisorerna anser att det bör klargöras vad som är en avvikelse. Fredrik Hansson menar dock att det är klart sedan tidigare.
– En avvikelse är egentligen när det är risk för vårdskada eller när någonting lett till en vårdskada.
En utebliven dusch eller om brukaren blir kvar i sängen är ingen avvikelse?
– Nej, inte i den meningen om det bara gäller ett tillfälle. Men självklart ska man kunna rapportera till chefen. Då är det bättre att låta det bli en avvikelse. Hellre en rapport för mycket än en för lite. Så får man göra en efterbedömning senare.
Men om en brukare blir kvar i sängen vid flera tillfällen så är det ju en hälsorisk. Ni bör väl ha ett gränsvärde?
– Ja, självklart. Jag tänker att man tar in medicinsk ansvarig sjuksköterska och diskuterar.
Revisorerna anser vidare att socialförvaltningen har en svag organisation för att rekrytera vikarier, speciellt kvällar och helger. Ansvaret att kalla in vikarier faller ofta på personal.
– Beredskapschefer ska kunna styra det. Grundproblemet är nog att det är ont om vikarier. Men vi ska titta på det här också, säger Hansson.
Vidare konstaterar revisorerna att omsättningen på chefer är hög och att ett chefsstöd för att stärka enhetscheferna bör tas fram.
– Jag stödjer den synpunkten. Det kan handla både om utbildning eller avlastning av cheferna. Det är jätteviktigt ur ett ledarskapsperspektiv, säger Hansson.