Miljö- och byggnadsnämnden har utfärdat ett föreläggande efter en inspektion av lokalerna på Bergnäset, som genomfördes i början av december.
Då upptäcktes musspillning på golvet vid dörrarna till kyl- och frysrummet samt i varumottagningen, där bland annat mjöl förvaras.
Vid kontrollen framkom även att företaget vid tre tillfällen under hösten fångat möss i fällor. Trend bageri har själv anlitat konsultföretaget Nomor för förebyggande arbete. Nomors bedömning var att anläggningen inte är skadedjurssäker.
Bland annat fanns otätheter på ett flertal ställen, exempelvis vid portar.
Trends ägare Ulf Sundgren berättar att problemen härstammar från förra vintern.
– Vi hade redan ett arbete igång innan kontrollen och nu har vi gjort extrainsatser. Snömängden förra vintern tryckte sönder ett tak och en tät vägg som vetter mot skogen slets sönder. Av tyngden flyttades även ett frysrum ut. Nu har vi återställt taket och gjutit igen sprickor. Sedan före jul har vi, peppar, peppar, inte haft ett enda spår, säger Sundgren.
Trend har presenterat en åtgärdsplan för kommunen. Uppföljande kontroller kommer att göras.
– Vi vill se att de åtgärdat bristerna och tagit hjälp för att skadedjurssäkra och täta lokalerna, säger Sofia Vallström, miljöinspektör.
Problemet är inte helt ovanligt för bagerier.
– På grund av att det ofta är större lokaler och mer livsmedelsrester som mjöl och bageriråvaror framme kan det finnas ”bättre förutsättningar” för skadedjur att etablera sig, säger Vallström.