Mötte björn på E 4 – nu även i rörlig bild

Kusinernas semesterresa slutade med en ovanlig upplevelse – men filmen fick vi aldrig se. NSD:s redaktionschef funderar över hur journalistiken förändrats på två decennier.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-08-25 08:00

Det var 1990-tal. Alltså före smarta telefoner, bredbandsuppkoppling och Facebook. Vi hade bilat genom Europa, vår familj och mosters familj. Med oss på resan hade vi en filmkamera. Alltså ingen fickvariant, utan en sådan där som krävde tvåhandsfattning och spelade in på kassettband. De vuxna hade gått ihop och köpt den tillsammans.

Mycket förevigades längs vägen, men det var när vi sagt hej då i Skellefteå (där jag bodde på den tiden) och mosters familj fortsatte hem mot Luleå som det riktigt spännande dök upp. En björn – mitt på E4. Och det verkligt häftiga var att de ju hade en filmkamera. Inne i bilen! Så de fångade alltihop på film.

Hemma igen hamnade de på tidningens förstasida. Bilden visade familjen i vardagsrummet, med björnen på tjock-tv:n i bakgrunden. Men själva filmen fick läsarna aldrig se.

Webb-tv var nämligen inte uppfunnet.

Mycket har hänt sedan dess.

Nästa vecka kan du se Luleå Hockey möta Skellefteå live på NSD.se. Just rörlig bild och live är något vi satsar stort på, för vi vet att det efterfrågas. Det klassiska tidningsreportaget kommer alltid att ha sin charm, men idag förväntar vi oss dessutom att få vara med när det händer – man vill se det med egna ögon. Finns det inte på film har det kanske inte hänt.

Idag, med allt vad sociala medier inneburit, skulle jag nästan säga att det är en bedrift om man lyckas se en björn på E4 och inte filma det.

Nästa steg är journalistik i 360 grader, eller virtual reality (VR). Det innebär att du faktiskt kan förflytta dig, åtminstone digitalt, till vilken plats som helst i världen och befinna dig inuti reportaget: se dig omkring, vandra runt, uppleva saker. Genom att filma åt alla håll samtidigt, det vill säga i 360 grader, blir tittaren närvarande på ett helt annat sätt, särskilt om man använder så kallade VR-glasögon.

Än har VR-journalistiken inte slagit igenom på bred front men många stora medieföretag, däribland vår egen koncern, håller på att experimentera med formatet. Och resan lär inte sluta där. Det vi aldrig trodde var möjligt på nittiotalet är verklighet nu.

Så vad händer imorgon?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om