Myndigheten kan stoppa uppsägningar

Arbetsmiljöverket kan komma att stoppa uppsägningarna av pedagoger i Luleå.Verket kritiserar bristen på riskbedömningar och att berörd personal inte varit delaktig.

I november ledde Lena Heikka, lokal ordförande för Lärarnas riksförbund, en lokal utfrågning om skolbesparingarna. Nu har Arbetsmiljöverket reagerat på kommunens sätt att hantera uppsägningarna. "Kommunen har inte följt spelregerna och haft väldigt bråttom" säger Lena Heikka.            FOTO: Pär Bäckström

I november ledde Lena Heikka, lokal ordförande för Lärarnas riksförbund, en lokal utfrågning om skolbesparingarna. Nu har Arbetsmiljöverket reagerat på kommunens sätt att hantera uppsägningarna. "Kommunen har inte följt spelregerna och haft väldigt bråttom" säger Lena Heikka. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-04-20 06:00
Förhandlingarna kring uppsägningarna av pedagoger i Luleå kommun är i full gång. Kommunen har sagt upp 60 grundskollärare, fem förskollärare, fyra fritidspedagoger och ett antal barnskötare och elevassistenter.
Lärarförbundets ordförande Ewa-May Hedenström är missnöjd med hur kommunen handskats med uppsägningarna.
Ingen konsekvensanalys
- Vi har sagt att det inte går att säga hur många pedagoger som behövs i skolan innan en organisation fastlagts. Vi vill också att kommunen ska göra en konsekvensanalys av nedskärningarna och påvisa att de kvarvarande pedagogerna klarar av uppdraget i skolan, säger hon.
Nu går också Arbetsmiljöverket på fackens linje.
I en underrättelse skriver Arbetsmiljöverket att man överväger att förbjuda genomförandet av personalneddragningar inom skolområdet om inte vissa villkor är uppfyllda.
Handlingsplan krävs
Bland annat krävs skriftlig dokumentation på vilka förändringar av personal som planeras vid varje berörd enhet, bedömningar av risken för ohälsa och olycksfall efter neddragningarna och en skriftlig handlingsplan över planerade åtgärder.
Skyddsombuden och de anställda vid arbetsplatserna ska enligt Arbetsmiljöverket ha möjlighet att medverka vid riskbedömningarna och vid upprättandet av handlingsplanerna.
Vid en inspektion för cirka en månad sedan framkom att kommunen påbörjat arbete med riskbedömningarna, men inte ute vid de berörda enheterna. Verket påpekar också att man inte gett den berörda personalen möjlighet att medverka.
- Kommunens riskbedömningar är gjorda centralt vid förvaltningen och där kan de inte veta hur det är ute vid skolorna, säger Hedenström
Ewa-May Hedström har aldrig varit med om att Arbetsmiljöverket tagit i så hårt.
- Det är ju det här vi driver. Kommunen ska följa arbetsmiljölagen.
Lena Heikka vid Lärarnas riksförbund är inte heller hon överraskad över Arbetsmiljöverkets krav.
- Kommunen har inte följt spelregerna och haft väldigt bråttom. Det här är något vi flera gånger påtalat.
Flera tvister
Lärarnas riksförbund har ett antal tvister med Luleå kommun som gäller turordningen.
Överväger ni att kräva skadestånd?
- Nu ger vi dem en chans, sedan får vi se. Det beror på vad som händer, hur fort det går och om det upprättas riktiga handlingsplaner, säger Ewa-May Hedenström.
Kommunen har till 1 maj på sig att komma in med det Arbetsmiljöverket krävt.
Vivianne Lundström, chef för barn- och utbildningsförvaltningens personalenhet, säger att hon inte vill kommentera Arbetsmljöverkets underrättelse innan ledningen diskuterat frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om