När katastrofen kom till Pajala

Samhället som reste sig på tio kan hamna i kris igen. Risken är att bygget i Kaunisvaara bara blir ett monument – om gruvan inte räddas.

En tid med förhoppningar. Härje Fors, Billerud skog, Stefan Savonen, Plattsform Svappavaara, Johny Lantto och Niclas Dahlström, båda Northland Resources, tittar på planeringen över hur området kommer att se ut. Det var i mars 2012.

En tid med förhoppningar. Härje Fors, Billerud skog, Stefan Savonen, Plattsform Svappavaara, Johny Lantto och Niclas Dahlström, båda Northland Resources, tittar på planeringen över hur området kommer att se ut. Det var i mars 2012.

Foto: Maria Unga

Luleå2014-12-09 18:08

Det är möjligt att den 8 december 2014 kommer att förknippas med Pajalas största katastrof.

Innan gruvan kom till orten handlade diskussionen om en åldrande befolkning, ungdomar som flyttade och frågan var hur kommunen skulle klara sig.

Så väcktes hoppet och framtidsdrömmarna när etableringen av en gruva i Kaunisvaara kom på tal.

Nu står det på Pajala kommuns hemsida: " I Pajala kombineras storslagen natur med en unik drivkraft. Här finns ett positivt företagsklimat, en kraftigt växande arbetsmarknad samt fantastisk skola och förskola." Därefter ligger Northland Resources pressmeddelande om att ansökan om konkurs lämnats in.

Johny Lantto som äger myren Tapiluvuoma där gruvan är belägen har gått från att vara anställd av Northland Resources till att bli kommunanställd. Han var fram till i september kommunikatör vid gruvan. Nu har han gått tillbaka till sitt tidigare arbete vid bygglovsavdelningen på Pajala kommun, på halvtid.

Frågan är om det blir så många fler bygglov att handlägga.

– Ja, än har det inte märkts någon inbromsning. Allt beror på vad som händer. Jag är optimist.

Johny Lantto förlorar själv på konkursen, skulden ligger på 4, 7 miljoner kronor.

– Men det finns de som är mycket hårdare drabbade, konstaterar han.

Han säger att konkursen inte kommer som en direkt överraskning.

– Nej det har ju varit ett balanserande så länge. Men det är klart att det finns en laddning i konkursbegreppet.

Nu hoppas han på att någon vill ta över gruvan.

– Det borde finnas bra förutsättningar för det. Allt finns på plats och det går att räkna på det. Vägen är rustad och hamnen i Narvik är klar. En långvarig träda gör att uppstartkostnaderna blir höga, säger Johny Lantto

Birger Lahti, vänsterpartist från Pajala och riksdagsledamot, anser också att det är bråttom. Han menar att staten i vilket fall kommer att få stora utmaningar i Pajala om gruvan försvinner. Samhället kommer att behöva mycket stöttning.

– Man borde i alla fall utreda möjligheterna att LKAB förvaltar gruvan tills någon vill ta över den. Jag hoppas staten ger den signalen.

Även om gruvverksamheten i Pajala kanske skulle gå med en liten förlust så är det en bättre lösning än att låta den förfalla, anser han.

– Annars är risken att Tapuli blir som ett monument med spökhus där ute. Det blir jättesvårt för kommunen. Även bieffekterna för kommunerna intill blir förödande, säger Birger Lahti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om