Näringslivs- och hockeyprofil tar över sällskap

Petter Antti, tidigare vd för Läkarjouren, är ny vd för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten. Han tillträdde tjänsten 1 januari.

Petter Antti är ny vd för Hushållingssällskapet i Norrbotten och Västerbotten.

Petter Antti är ny vd för Hushållingssällskapet i Norrbotten och Västerbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-01-26 16:02

Hushållningssällskapet är 15 fristående sällskap som verkar över hela Sverige och har en historia så långt tillbaka som 1791. 

Sällskapet sysslar främst med rådgivning, utbildning, forskning och fältförsök och kunderna finns inom lantbruk, mat och miljö, fiske, turism, skog, offentlig verksamhet och andra näringar. Det lokalproducerade är centralt i verksamheten.

– Det handlar om att skapa förutsättningar för en levande landsbygd, säger Petter Antti som är ny vd för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten. 

Han efterträder Mikael Kivijärvi som haft vd-posten sedan 2015. Petter Antti har en bakgrund som journalist och arbetade i många år som chef på TV4 men har de senaste åren varit vd för Läkarjouren i Norrland. Den som kan sin hockeyhistoria har kanske även koll på att han ingick i Luleå Hockeys trupp som tog klivet upp i elitserien 1984, även om speltiden begränsades när stjärnor som kapten Köhler, LG Niemi och Veli-Matti Ruisma härjade på isen.

– Ja, jag var 17 år och gnagde knopp, som man sa, säger Petter Antti och skrattar.

Nu väntar en helt ny bransch och utmaning.

– Jag kände att jag ville göra något nytt. Om vi tittar oss runtomkring hur det ser ut, vi har krig i Europa och svåra tider med ett civilförsvar och en försörjning som behöver rustas och det är precis vad en sån här verksamhet gör. Det handlar om att se till att få landsbygden att leva och att landsbygdsföretagen är konkurrenskraftiga, säger Petter Antti.

– Jag fick frågan och kände att: herregud, vad häftigt att få vara med på en sån resa i den här tiden vi lever i.

Förmågan att försörja sig lokalt har aktualiserats i och med Rysslands invasion av Ukraina. 

Hushållningssällskapet kan via en egen modell ge en bild av försörjningsläget vid en eventuell kris. Hur länge räcker den lokala produktionen i ett läge när det inte går att importera, det är en fråga sällskapet kan ge kommuner och regioner svar på.

– Det här ligger oss väldigt varmt om hjärtat, här har vi en jäkla kompetens att kunna hjälpa kommunerna. Att dels få en bild av hur det set ut, dels att hjälpa dem att göra något åt det. Då handlar det om att vi ska puffa för lokalproducerad mat för att få företagen på landsbygden att leva vidare och kunna fungera och hjälpa oss i en krissituation. Det här är en större fråga än att bara äta lokalproducerat, säger Petter Antti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!