Andreas Nilsson, 16 år, blev arg och besviken när förslaget kom till hans kännedom och skrev på Facebook. ”De har redan sagt att de lägger ner vår gymnasielinje men att det inte skulle påverka vår skolgång och så sparkar de ut oss från våra skollokaler och in i gymnasiebyn där det är större stress och mindre lokaler.”
Lars-Erik Henriksson, lärare i flygteknik, som har varit med och överklagat beslutet om nedläggning av flygteknikprogrammet till förvaltningsrätten, bekräftar att förslaget som Andreas Nilsson skriver om har presenterats för lärarna.
– De har pratat om att flytta in till gymnasiebyn för att göra utbildningen billigare, men det finns inget beslut än – inga papper på det.
Redan idag läser eleverna vissa ämnen i gymnasiebyn inne i stan, men bara en dag i veckan. Resten av tiden har de undervisning i Nordiskt flygteknikcentrum på Kallax. Här har eleverna ständig tillgång till en flyghangar med helikopter, flygplan och motorer.
– Enligt det nya förslaget ska de gå fyra dagar i veckan i stan och bara en dag på Kallax, säger Lars-Erik Henriksson.
Hur skulle det påverka?– Vi använder ju materialet i hangaren även i den teoretiska undervisningen och det har man stor hjälp av. Det är svårt att ta med sig en helikopter in till stan om man har helikopterlära. Det samma gäller flygplanslära och motorlära.
Rektorn Ellinor Bäckström Larsson ser däremot flera fördelar med en flytt till stan.
– Det medför närhet och väsentligt ökad tillgänglighet till elevhälsa, svenska som andraspråk, gymnasiebyns lärstudios samt möjlighet till kontakt med andra gymnasieelever. Som ett led i flygteknikenhetens avveckling är det även mycket positivt att våra lärare får möjlighet att samverka med andra lärare och gymnasieprogram, säger hon men betonar att inga beslut är fattade än.
Men William Nilsson, 16 år, elevrådsordförande, är kritisk även han.
– Det är en dålig förändring för oss. Vi kommer inte få samma bra utbildning när de tar bort alla hjälpmedel.
Men ni kommer ju var på Kallax på praktiken, räcker inte det?– Jo, det räcker för den praktiska delen. Men även när vi har teori behöver vi kunna titta på grejerna för att se hur det fungerar i verkligheten. Det är ju det vi behöver kunna sedan när vi går ut i arbetslivet, säger William Nilsson.
– Det blir inte samma närhet mellan lärare och elever inne i stan, understryker Andreas Nilsson.