Brevet är ställt till ledningen för socialförvaltningen och socialnämnden, men också till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
I brevet beskriver socialsekreterarna den höga personalomsättning som enheten haft och den kritik som verksamheten tidigare fått av IVO, då det uppdagats en rad olika brister.
Efter att åtgärder satts in har dock verksamheten fungerat bättre, men IVO ansåg ändå så sent som våren 2019 att socialnämnden måste ta ett helhetsgrepp för att följa upp att åtgärderna får effekt.
Socialsekreterarna konstaterar vidare att antalet ärenden med patienter som har missbruksproblematik i kombination med psykiatriska svårigheter ökar, samtidigt som kommunen minskar på sina insatser, där boenden och verksamheter som båtrenoveringen, Lövgården och Hammarbacken avvecklats.
I kombination med att kommunen nu minskar på 2,5 tjänster bland socialsekreterarna och även lägger ned stödteamet är oron stor. "Ännu ett verktyg tas ur vår verktygslåda för att kunna hjälpa våra mest utsatta kommunmedborgare", skriver socialsekreterarna, som anser att arbetsbelastningen redan är nog hög.
"Vi är mycket oroade för hur enheten ska leva upp till den rättssäkerhet som vår verksamhet kräver, för hur den psykosociala arbetsmiljön ska bli samt över hur Luleå kommuns goda rykte som arbetsgivare ska ta skada", skriver de.
Raimo Roininen, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen, har träffat socialsekreterarna efter att skrivelsen gjordes.
– Jag har förståelse för deras oro och det är bra att de lyfter den. De har ett viktigt och tufft uppdrag och det finns utmaningar i jobbet att sköta myndighetsutövningen, säger han.
Roininen menar att de brister som uppdagades i fjol härrörde ur underbemanning.
– Vi har nu lyckats bemanna enheten och när vi minskar på ett par tjänster så innebär det att vi går tillbaka till ordinarie bemanning. Men vi ska inte vara underbemannade.
Socialsekreterarna är oroliga för hur patienterna med både missbruks- och psykisk problematik ska drabbas, och kopplar det även till att stödteamet avvecklas. Vad säger du om den oron?
– Vi har redan ett öppenvårdsteam för målgruppen och i vårt nya boende som vi ska öppna har vi personal som jobbar dygnet runt. Vi kommer även att fortsätta samarbetet med Region Norrbotten. Det är jätteviktigt att säkerställa att de här patienterna får rätt vård, och det ska vi göra, säger Raimo Roininen.