Nolltolerans mot sega råttor
I en tredjedel av landets skolkaféer säljs läsk och godis.Nu kräver Tandläkarförbundet nolltolerans mot sötsaker i skolan.- Fördelen är att godis är gott, nackdelen är att man skulle äta mer godis. Det är inte bra för tänderna, säger Julia Gatu, 13.
Ska man kunna köpa godis och läsk i skolcaféet? Nathalie Vadman Lidberg, 13: "Ja, en gång i veckan skulle det vara bra så att man inte äter för ofta."
Foto: Bengt-Åke Persson
En rundringning till några av Luleås högstadieskolor visar på en vilja att inte erbjuda sötsaker i skolan. Skolledning och elevråd har kommit överens om vad som ska säljas.
Yoghurt
Vid Bergskolan finns inte läsk och godis till försäljning, där finns i stället yoghurt och smörgåsar. På fredagar kan det ibland finnas kaffebröd.
Björkskataskolans kafeteria säljer smörgåsar, kakor och frukt men inget godis. Däremot finns det läsk till försäljning. Det pågår en diskussion kring läskförsäljningen och enligt Lo Fischer, rektor, har skolledning och elevråd delade meningar i frågan.
Fredagsgodis
Vid Örnässkolans elevfik säljs godis och läsk bara på fredag eftermiddag.
Vid Tunaskolan är det skolvärden Kjell Bergström som tillsammans med elevrådet i högstadiet på skolan som har hand om kafeterian.Där säljs ingen läsk eller godis i kafeterian.
- Vi vill ha varor med så lite socker som möjligt och säljer smörgåsar, yoghurt, mjölkchoklad och juice. Det fikabröd vi säljer bakar vi själva, säger Bergström.
Kladdkaka
Populärast är av fikabrödet är kladdkakan för sex kronor biten. Eleverna klagar inte över att det inte finns läsk och godis till försäljning, säger Bergström.
Tandläkarförbundets krav på nolltolerans mot sötsaker grundas på kopplingen mellan dålig tandhälsa och övervikt och följdsjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.
Förbundets undersökning, där 1 700 elever i årskurs nio i landet tillfrågats, visar att nästan hälften av dem säger att de äter godis varje dag eller flera gånger i veckan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!