En av storbanken Nordeas toppchefer, Anders Nicander, chef för privatmarknad, var på blixtvisit i Norrbotten under tisdagen. Innan han träffade NSD hade han fått dragningar om industrisatsningarna i länet, Norrbottniabanan och även Luleå hamn.
– Man kan konstatera att Norrbotten och Luleå har både råvaror och investeringar samt en lista på satsningar som är längre än på de allra flesta håll i Sverige.
Nicander ansluter till andra röster som spår en ljus framtid för länet i ett längre perspektiv. Trots konkursen för ett av omställningens flaggskepp Northvolt.
– Omställningen lever i allra högsta grad. Sen överskattar man ofta omställning i det korta perspektivet och underskattar den i det långa perspektivet.
Samma dag som Nicanders besök i Norrbotten presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, finansmarknadsstatistik för mars månad. Den visar att den rörliga bolåneräntan fortsatte att minska i mars och landade på 3,09 procent. Då den bundna räntan på ett respektive fem år ökade till 3,10 procent är både bundet och rörligt just nu närmast identiskt. Dessutom ansökte fler om bolån för mars månad medan färre sökte om så kallade konsumtionslån.
Nordea tolkar det som en försiktig ljusning på bostadsmarknaden och spår att riksbanken, som på ett år sänkt styrräntan från 4 procent till 2,25 procent, nu kommer att avstå från ytterligare sänkningar i åtminstone kommande halvår.
– Bolånemarknaden är ju lite dämpad, vi har inte fått den här farten på bostadsmarknaden och i förlängningen ekonomin som vi kanske trodde för ett halvår sedan, säger Anders Nicander.
– Men vi ser ändå lite gröna skott. Vi ser lite mer fart, lite mer aktivitet och det börjar som alltid i storstadsområden. Sedan finns förhoppningar att räntesänkningarna börjar bita i kombination med rätt hyfsade löneökningar.
Men det råder fortsatt stor osäkerhet, i synnerhet på grund av Trumps handelspolitik.
– Det är väldigt svårt att veta vilken politik som stannar kvar. Men vi ser på framtiden med lite tillförsikt. Vi ser inte att det kommer att bli en redig högkonjunktur.
Anders Nicander kommer in på Norrbottens behov av högkvalificerad arbetskraft vilket leder oss till byggandet av bostäder.
– Luleå har ett storstadslikt utbud av restauranger och kultur, ett fantastiskt utbud av idrott. Stad, skärgård, hav och natur. Allt finns inom räckhåll. Men jag tror att på sikt, för att locka till inflyttning så behöver man bygga mer centrumnära boenden. Samt attraktiva småhus utanför stadskärnan.
När det gäller åren innan pandemin som präglades av noll- eller minusränta och gynnsamma bolån för de flesta så är vi idag inne på ett något mer normalt ränteläge historiskt.
– Men vi har aldrig lånat ut pengar till någon baserat på att de ska bära en ränta på en eller två procent. Vår kalkylränta har hela tiden varit sund och legat på i runda slängar sex procent. Det är vad vi räknat på att folk ska kunna bära i räntekostnader, säger Anders Nicander.
Därför tror han inte att bostadspriserna kommer att gå ner, utan tvärtom syns det att de fortsätter att smyga uppåt.
– Utifrån att folk ska kunna bära en högre ränta så kommer vår starka tro på helhetsrådgivning. När räntan är låg har du större utrymme att spara. När räntan blir högre kan du dra ner på sparandet för att hålla budget som ska innehålla oförutsedda utgifter, renoveringar och annat.
Sedan årsskiftet har de som placerat sina sparpengar i så kallade indexfonder sett en kraftig nedgång, men Anders Nicander framhåller ändå att intresset för att spara och sparandet ökar mer och mer för varje år.
– Det växer stadigt och det är bra. Det skapar mervärde för alla, en win-win-win-situation. Det är bra för samhället, bra för individen och självklart är det bra för oss som bank.
För de som just nu sitter med ångest över att deras placering i indexfonder med kraftig exponering mot USA störtdykt, så har Nicander rådet att ta kontakt med sin bank för råd.
– Har man placering i en indexfond kommer det kännas bra ibland, men det kommer inte alls kännas särskilt bra under andra tider. Över tid är det kanske inte alls den bästa placeringen för dig. Det är bättre att ha en balanserad portfölj, säger Nicander.
– Det pratas ofta om att man ska titta på fonder med låg avgift och det kan ju vara bra. Men det kan även vara bra att titta efter en aktivt förvaltad fond där avgiften kanske är högre men avkastningen efter avgiften ändå är bättre än en indexfond.