Studien visar att flera städer överskrider EUs normer och det nationella miljökvalitetsmålet "Frisk luft" som går ut på att skapa bättre och renare luft för nästa generation.
Luleå och Boden klarar sig utmärkt i denna studie.
2008 mättes grövre partiklar på Kungsgatan i Boden och Smedjegatan i Luleå och vid båda undersökningarna var luften bättre än såväl EUs normer som miljömålet "Frisk luft" som är satt till år 2030.
Sandning och saltning
Trollhättan i Västergötland hade också bra luft.
– Det finns olika faktorer som påverkar luften. Hur mycket dubbdäck sliter på asfalten är ett, sandning och saltning är andra faktorer. Luleå och Boden ligger långt under EUs normer och miljömålet 2030.
Vad beror det på?
– Norrbotten ligger också långt från Europas luftföroreningar.
Framtidsscenariot till år 2030 baseras på utsläppsförändringar i både Europa och Sverige med antaganden av ny teknik och ändrade trafikmängder.
– En förutsättning för bättre luftkvalitet är att utsläppen minskar.
Generellt sett är höga partikelhalter ett problem i trafikmiljöer.
Lokala åtgärder krävs
– Flera gator i Sverige överskrider i dagsläget miljökvalitetsnormen för grövre partiklar, PM 10. Även till år 2030 kan vi förvänta oss överskridanden av normer och miljömål om inga lokala åtgärder vidtas eftersom partiklarna främst bildas lokalt.
Cecilia Bennet är luftmiljöforskare på SMHI.
– Om vi klarar att minska utsläppen enligt det antagna scenariot kommer luftkvaliteten att avseende marknära ozon fortsatt ligga under miljökvalitetsmålet för påverkan av på grödor och skog. Likaså kommer nedfall av svavel och oxiderat kväve att minska, säger hon.