Nu ska kvinnorna ta plats i styrelserna

Styrelsekraft är namnet på regeringens nationella program för att öka andelen kvinnor i styrelser.Nu har programmet nått Luleå. - Det här är ett sätt att öka basen för kompetenta styrelseledamöter på, säger Kajsa Hedberg, affärsområdeschef på Skelleftekraft.

Katharina Saalo, Kajsa Hedberg, Sara Norman, Helen Doktare och Jeanette Nilsson har alla blivit utvalda att delta i regeringens nationella program Styrelsekraft som bland annat ska öka andelen kvinnor i styrelser.

Katharina Saalo, Kajsa Hedberg, Sara Norman, Helen Doktare och Jeanette Nilsson har alla blivit utvalda att delta i regeringens nationella program Styrelsekraft som bland annat ska öka andelen kvinnor i styrelser.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-10-02 06:00
Hon är en av dem som i konkurrens med 1 400 andra kvinnor från hela landet valts ut för att delta i det nationella program som syftar till att få in fler kvinnor i styrelser.
Det var i våras som näringslivsdepartementet, med Maud Olofsson i spetsen, presenterade programmet som kallas Styrelsekraft. 200 kvinnor blev utvalda i hela Sverige och av dem utbildas just nu sex kvinnor i Luleå.
Är kompetenta
- Vi har blivit uttagna på grund av vår kompetens. Syftet är att avliva myten om att kvinnor inte vill sitta i styrelser eller att kvinnor inte är kompetenta, säger Helen Doktare, en av deltagarna
Ett annan syfte är att förbättra lönsamheten.
- Forskning visar att blandade styrelser ger högre ekonomisk lönsamhet, säger Jeanette Nilsson, näringslivschef i Boden.
Rent praktiskt har deltagarna bland annat fått lära sig hur man kan hantera olika situationer som kan uppkomma i en styrelse.
- De har även fått lära sig hur styrelsearbetet är uppbyggt, berättar Jeanette Nilsson.
I programmet ingår också att kvinnorna ska ha varsin mentor och de ingår även i ett nätverk som kommer att träffas en gång per månad i ett år.
- Det handlar om att bli bättre rustade efter sina personliga förutsättningar, säger Katharina Saalo, som jobbar med marknad på Nordic light i Skellefteå.
Blir certifierade
- Vitsen är att man ska coachas fram, säger Sara Norman, delägare i Hotell Vilhelmina.
När kursen är avslutad blir deltagarna certifierade till styrelseledamöter. Om ett år är det tänkt att deltagarna ska vara så pass väl förberedda att de kan arbeta aktivt i en styrelse.
Men kursen väcker också viktiga frågeställningar om hur man ska hantera en förfrågan om att bli styrelseledamot.
- Man vill veta att man är med på grund av sin kompetens, inte för att man är kvinna, säger Katharina Saalo.
-  Man ska inte bara bli smickrad. Man ska fråga sig, vad kan jag tillföra? Ger det mig någonting? Samtidigt är det viktigt att kolla upp hur läget är med det bolag man ska sitta i styrelsen för, säger Kajsa Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om