Efter kommunens stora projekt med upprustningen av Hertsö centrum och Södra hamnplanen satsar nu tekniska förvaltningens avdelning park och natur på stadens parker.
Hermelinsparken är Luleå äldsta park och anlades 1870 som stadsträdgård. Nu är den en av parkerna som ska få en uppfräschning.
Kristina Björling Francki, landskapsarkitekt vid kommunen berättar att parkens historia ska tas tillvara vid ombyggnationen.
– När parken anlades var det på modet att hitta exoter, alltså hitta växter som bara knappt klarade klimatet häruppe. Det går vi vidare med och vi ska prova några nya arter, säger hon.
Exoter
Hermelinsparken är en park i tysk stil och en sak som präglar en sådan är snirkliga gångstigar.
– Snirkligheten har försvunnit, men nu ska vi ta tillbaka den där det är lämpligt. Vi vill skapa lite mindre skyddade rum i parken för känsliga växter och sittgrupper. Vid museets damm ska det finnas kafébord, säger Kristina Björling Francki.
I Hermelinsparken anlades för cirka 27 år sedan en sortimentsträdgård. Där har perenner som lämpar sig för klimatet planterats och information om dem sitter på skyltar.
Nu ska sortimentsträdgården utvecklas.
– Det blir en ny pergola med lite modern struktur. Så ska vi se över belysningen och jobba med att belysa träden.
Enligt Michael Öhman, avdelningschef, park och natur kommer arbetet med parkens utveckling ske etappvis.
"Fin tallskog"
Även Boulognerskogen på Charlottendal ska utvecklas.
– Boulognerskogen ska ses över. Parken har ingen målpunkt och det gör att den inte är så attraktiv för besökarna. Vi till värna den fina tallskog som finns där men göra fler mötesplatser, säger Michael Öhman.
Park och natur arbetar med en så kallad grönplan för hela kommunen.
– Grönplanen ska omfatta hela kommunen värna och utveckla kommunens grönområden. Bland annat ska grönplanen se till nya bostadsområden inte byggs fel så att de blir barriärer. Grönstrukturen ska hålla ihop möjligheter både djur och människor att röra sig, säger Öhman.