Nu ska vraket dateras

På bottnen i Norra hamnens ligger ett förlist fartyg. Det upptäcktes så sent som 1988 och sedan dess har intresserade forskat i fartygets historia.Nu ligger kanske lösningen närmare än någonsin - under måndagen var marinarkeologer från Sjöhistoriska museet i Luleå för att datera vraket.

Vraket hittades så sent som 1988 och ingen vet hur länge det legat på botten.FOTO: Daniel Gammeltoft

Vraket hittades så sent som 1988 och ingen vet hur länge det legat på botten.FOTO: Daniel Gammeltoft

Foto: Daniel Gammeltoft

LULEÅ2010-10-25 06:00

Fartygsvraket i Norra hamnen i Luleå påträffades under VM-seglingarna 1988 av Ingart Forsberg. Han var då ordförande i dykarklubben Polar. Flera har sedan dess forskat i vad det är för typ av skepp och hur gammalt vraket är.
Skuta från Tåme?
Erik Karlsson, dykare i dykarklubben Polar, är en av dem. Han berättar att han har haft kontakt med en person som berättade att år 1586 grundstötte Henrik Joensson från Hertsön på Räfsgrundet och att i maj månad 1584 beställdes en skuta från Tåme, med måtten 36 alnars längd och 15 alnars bredd, (cirka 21 meter lång och 9 meter bred).
Måtten överensstämmer ganska bra med måtten på vraket i Norra hamnen.
- Räfsgrundet var ett grund intill den lilla ön Räfsskatan, numera känd som Gültzauudden. Vrakets akter pekar rakt mot Gültzauuddens yttre spets, säger Karlsson.
Han har forskat kring Henrik Joensson och funnit en birkarl med detta namn, bosatt i Torneå. Efterforskandet av skeppsbyggare i Tåme, i norra Västerbotten, ledde till Olof "Tåmförsten" Andersson, en bygdepamp som byggde skutor och även grundade samhället Fällfors.
- Vi kan inte säga att det var "Tåmförsten" som byggde fartyget, men jag är beredd att satsa en slant på att det var Henrik Joensson som var kapten ombord och att grundstötningen ägde rum 1586 på dåvarande Räfsgrundet, säger Erik Karlsson.
Lösningen närmar sig
Nu ser det ut som att en lösning på vrakets gåta är närmare än någonsin.
I dag kommer nämligen Sjöhistoriska museet till Luleå och marinarkeologer ska undersöka vraket i Norra hamnen ihop med dykklubben Polar.
Syftet är att dokumentera och datera vraket.
- Det ska bli kul att titta på vraket. Vi ska ta fem prover som kan bestämma när virket som fartyget är byggt av har växt, säger Jens Lindström, marinarkeolog, Sjöhistoriska museet.
Leta fler vrak
Det som ska göras är en dendokronologisk undersökning.
- Med den får man en exakt datering ner till ett halvår när. Man har till exempel kunnat datera virke från vikingastaden Birka till att det fällts någon gång mellan år 940 till 941.
Förutom att dyka till vraket ska de tre dykarna från Sjöhistoriska museet, i mån av tid, scanna av bottnen i Norra hamnen och Södra hamnen för att se om det kan finnas andra vrak där.
Spännande
Erik Karlsson ser med spänning fram emot resultatet av undersökningen av vraket.
- Det vore jättespännande om det visar sig att virket kommer från slutet av 1500-talet. Om det sedan visar sig att det kommer från norra Sverige skulle det vara jackpott, säger Karlsson.

Fakta:

? Dendrokronologi är en dateringsmetod för årsexakt tidsbestämning av trä.
? Man mäter trädens årsringar, som genom sin tjockleksvariation visar hur träden reagerat på varje års klimat.
? Växlingarna i klimatet bildar en serie med ett mönster som är unikt för den tid då trädet växte.
? Årsringsmönstret från trä av okänd ålder kan därefter inpassas
i serien och därmed bli daterat.
Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om