Ny kamera hittar cancer snabbare

Bättre och snabbare cancerdiagnostik och tydligare bilder av hur hjärtan fungerar.
Det är vinsterna med Sunderby sjukhus nya kamera.

Röntgensköterskan Sylvia Böttcher, i mitten, visar kollegorna Carina Carlsten och Malin Kostet den nya kamerans några finesser.

Röntgensköterskan Sylvia Böttcher, i mitten, visar kollegorna Carina Carlsten och Malin Kostet den nya kamerans några finesser.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-10-01 16:44

Det var trångt på avdelningen för nukleärmedicin på Sunderby sjukhus på tisdagen och många ville vara med vid invigningen av den nya apparaten. 5,5 miljoner kronor kostar Spect-CT, som den heter och det är en gammakamera kombinerad med en datortomografikamera.

Tekniken är inte ny, men apparaten är den senaste generationen utrustning.

– En vanlig röntgenapparat sänder ut röntgenstrålning. I en gammakamera är det patienten som är radioaktiv, säger Sylvia Böttcher, röntgensköterska.

Isotoper injiceras

En gammakamera mäter upptaget av strålningen, isotoper som injicerats i kroppen. Genom bilderna kan man se hur organen fungerar.

– Det är hjärtats funktion som undersöks genom gammakamera, inte hur det ser ut. Den största nyttan är att vi genom underökningen snabbt kan avgöra vilken behandling som är den bästa för patienten. Den kommer att spara pengar i längden, säger Aide Habib, hjärtläkare.

Flest hjärtpatienter

Hälften av patienterna som blir avbildade i kameran är hjärtpatienter. Den näst största gruppen är de med cancer.

– Bilderna vi får är tydligare och om en person till exempel är överviktig så korrigeras bilden och blir bättre, säger Birgitta Norling och visar på några exempel på en datorskärm.

Med hjälp av kameran kan man hitta cancermetastaser i skelettet. Kvaliteten är så bra att läkarna kommer att kunna göra snabbare och bättre bedömningar av om cancern har spridit sig i skelettet.

– Om det behövs får patienten göra en ny undersökning i datortomografikameran. Då ser vi exakt var metastaserna sitter, säger Norling.

Kameran har varit i provdrift sedan i somras och nu arbetar man i skarpt läge.

Igång på dagtid

Den nya kameran kommer att vara igång mellan 07.00 och 16.00 på vardagar. Behovet att ha den igång på obekväm arbetstid finns inte, det handlar om planerade undersökningar.

– De som har nytta av kameran är patienter där vi behöver veta om den behandling de har räcker, säger Habib, hjärtläkare.

Enligt Bodil Sundbom, verksamhetschef, kan behovet komma att stiga i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om