Ny utbildning bingo för landstinget

Den blev klartecken för den eftertraktade utbildningen för tandsköterskor i Luleå. Beskedet är rena bingon för landstinget.

GLÄDJEBESKED. Landstingets tandvårdschef Jonas Thörnqvist hoppas att många norrbottningar ska söka till tandsköterskeutbildningen, som startar i Luleå i höst.

GLÄDJEBESKED. Landstingets tandvårdschef Jonas Thörnqvist hoppas att många norrbottningar ska söka till tandsköterskeutbildningen, som startar i Luleå i höst.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-01-21 19:00

– Det är kanonkul och vi har verkligen jobbat för det här. Det är en mycket viktig pusselbit som faller på plats, säger Jonas Thörnqvist, tandvårdschef i Norrbotten.

NSD har tidigare berättat om distansutbildningen som ses som en räddare i nöden. Tandsköterska är ett bristyrke med liknande prognos som undersköterska och sjuksköterska. Norrbotten står inför stora pensionsavgångar inom fem till sex år och en riktig kris har tornat upp sig vid horisonten.

Tidigare har den närmaste utbildningen funnits i Umeå, en utbildning som startade så sent som 2012.

– Helt klart betyder det här jättemycket för oss. Nu gäller det också att vi marknadsför det här ordentligt i Norrbotten, för det är riksintag på utbildningen och vi vill ju ha norrbottningar som söker, säger Jonas Thörnqvist.

Det är snudd på jobbgaranti efter examen.

– Utsikterna är mycket goda, det kan jag säga. Bor man i Kiruna eller Jokkmokk exempelvis och vill bo kvar så är det ett mycket bra alternativ.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som på onsdagen godkände den ansökan som landstinget lämnat in tillsammans med Vuxenutbildningen, Lapplands lärcentrum, Högskoleförbundet Östra Norrbotten och Tandlaget.

Start för utbildningen, som hålls på Komvux i Luleå, blir hösten 2015. Tandsköterskeutbildningen är på 300 poäng, alltså tre terminer och varje intag är på 30 elever.

– Det fina är att man kan köra igång en ny kull direkt när en slutar. Det innebär att vi på tre år får fram 60 tandsköterskor i närområdet och det är suveränt, säger Jonas Thörnqvist.

Det handlar om en distansutbildning där man alltså via dator och en lärplattform kan sköta en stor del av sin teoretiska utbildning från hemorten.

– Vidare är det en hel del praktik varje termin också, och den kan man förstås genomföra både hos oss och hos privata vårdgivare.

Landstinget och Tandlaget ska bidra med personal till utbildningen och representanter i det odontologiska rådet, som leder utbildningen.

Vad krävs för att komma in på utbildningen?

– Jag är inte detaljinsatt i det men jag skulle gissa på gymnasiekompetens, säger Jonas Thörnqvist.

Andra utbildningar som fick klartecken att starta av Myndigheten för yrkeshögskolan är exempelvis utbildningen för lokförare i Boden och utbildningen för helikoptertekniker i Luleå.

Beviljade utbildningar

Här är utbildningar som 2015 beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan i Norrbotten.

Boden: Lokförarutbildning, 300 poäng. Ansvarig: Vuxenutbildningen.

Luleå: Tandsköterska, 300 poäng. Ansvarig: Vuxenutbildningen.

Luleå: Flygtekniker, helikopter, 400 poäng. Ansvarig: Nordiskt flygteknikcentrum.

Piteå: Backend, utveckling med C# (data/IT), 200 poäng. Ansvarig: Lernia utbildning.

Piteå: Servicetekniker, 400 poäng. Ansvarig: Lernia utbildning AB.

Totalt hade 1337 ansökningar kommit in varav 358 beviljades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om