Den bedömningen gör länsstyrelsen.
– Det är omöjligt i dag att säga exakt hur det kommer att slå. På kort sikt kommer det inte förändra något eftersom det varit en stor inströmning under en längre tid nu. Däremot på längre sikt kan det bli förändringar. Exempelvis signalerna om temporära uppehållstillstånd kan innebära att viljan att komma till Sverige mattas något. Det skulle i sådana fall ge kommunerna en chans att andas och att bygga ikapp sina system till där vi är i dag, säger Torsten Fors, integrationssamordnare vid länsstyrelsen.
Regeringens förslag på åtgärder för att strama åt asylpolitiken kom på tisdagen (se faktaruta) och väntas träda i kraft i april.
Läs mer: Regeringen vill tvinga ner asyltal
Håkan Hansi, regionchef vid Migrationsverket, gör en liknande bedömning som länsstyrelsen.
– Det är jättesvårt att sia om effekterna. Man kan anta att antalet asylsökande kan minska framöver. Men på kort sikt blir det ingen skillnad och det är det vi har att förhålla oss till nu. Det innebär att vi fortsätter vårt jobb med att ta fram fler platser. Vi har ökat antalet boenden i Norrbotten stort och den sista siffran jag hörde var att vi nu har 6000 platser. Det är säkert en fördubbling gentemot tidigare, säger Hansi.
I Luleå arbetar Maarit Enbuske, chef vid arbetsmarknadsförvaltningen, i en verklighet som ställer stora krav på planering och flexibilitet.
– Det lär nog bli så att vi får fortsätta att leva från dag till dag med kortsiktiga lösningar en bra bit in på nästa år också. Men det är klart att de nya direktiven skapar frågetecken också. Kan vi räkna med de prognoser som finns eller måste vi tänka nytt? I planeringen måste vi hela tiden ha beredskap för att dra ned på verksamheten och hålla oss inom statsbidragsramarna, säger Maarit Enbuske, som tror att reglerna för medicinsk åldersbestämning av ensamkommande barn kan få en viss påverkan.
– De kan hjälpa Sverige. Ensamkommande barn kräver extra mycket resurser och det är viktigt att det verkligen handlar om barn.
Luleå kommun håller i dagarna på med att ta fram nya två nya boenden med 200-250 platser och rekrytera personal till dessa.
På onsdagen genomfördes också det samordningsmöte som hålls på länsstyrelsen varje vecka, där bland andra kommunerna, Migrationsverket, landstinget och polisen medverkar.
– Mötena är väldigt bra hjälp för oss, säger Enbuske.
Politikerna är splittrade i frågan. Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) har exempelvis vädjat till Migrationsverket att kommunen ska slippa ta emot fler flyktingar. Han är positiv.
– Jag tror tyvärr det är ett nödvändigt beslut, säger han till Radio Norrbotten.
Medan Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V) hade inte gillar lösningen.
– Som vänsterpartist kan jag inte stå bakom det här beslutet. Det drabbar flyktingarna och de som behöver hjälp, säger Jeanette Väppling till Radio Norrbotten.