Nya momsregler slår mot de mest utsatta

Över 40 000 namnunderskrifter lämnades på fredagen in till finansdepartementet – i protest mot de nya momsreglerna som drabbar de stora inom second hand-handeln.

Se hela bilden. De mesta utsatta människorna drabbas i slutändan av att stora delar av second hand-handeln tvingas betala moms. "Det här är ingen vinstdrivande butik", säger Alexander Hallöf, butikschef Myrorna i Luleå.

Se hela bilden. De mesta utsatta människorna drabbas i slutändan av att stora delar av second hand-handeln tvingas betala moms. "Det här är ingen vinstdrivande butik", säger Alexander Hallöf, butikschef Myrorna i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2015-02-07 11:00

Skatteverket har slagit fast att second hand-butiker som inte håller öppet mer än 24 timmar i veckan eller har personal som till största delen jobbar ideellt slipper betala moms. Andra, såsom Röda korset och Myrorna, ska göra det.

Det här har lett till protester, då det i slutändan drabbar många av dem som i dag får hjälp från det överskott som verksamheterna ger.

– Sverige anses vara ett föregångsland på att ta hand om dem som har det sämst, men nu visar regeringen motsatsen, säger Magnus Lundén, enhetschef Röda korset.

Regeringen viker sig dock inte utan hänvisar till den komplexa EU-lagstiftning som finns på området.

Även på Myrorna, på Storheden i Luleå, har namn samlats in.

– Vi har fått massvis, men det behövs mycket mer, säger butikschefen Alexander Hallöf.

Han anser att regeringen inte förstått hela konceptet, då överskottet från Myrornas verksamhet går till Frälsningsarmén – en organisation som grundades 1889.

– Förra året handlade det om 51 miljoner kronor som nu ska gå till skatter.

Alexander Hallöf menar att det handlar om bristande kunskap om den sociala nyttan med verksamheten. Förutom pengar till Frälsningsarmén erbjuds erbjuds nämligen de som länge varit borta från arbetsmarknaden en chans till arbetsträning ute i butikerna. Så också en möjlighet till referenser och intyg, som personen ifråga senare kan ha nytt av.

– Här får alla en chans oavsett problem. EU har inget med det här att göra, det är upp till Sverige att besluta.

Om reglerna inte förändras riskerar butiker att riskerar att tappa i försäljning och på sikt kanske försvinna.

– Mycket social nytta riskerar att försvinna. Det här är inte en vinstdrivande butik. Vi ger ingen aktieutdelning till någon vd, säger Alexander Hallöf som hoppas att fler inser nyttan i att skriva på namninsamlingslistorna som finns både i butiker och på nätet.

– Magdalena Andersson (finansminister) har sitt uppdrag och vill betala av statsskulden så fort som möjligt, säger han och konstaterar att hon nog inte har en tanke på vilka som påverkas i slutändan.

Second hand-branschen ger varje år 200 miljoner kronor till människor som lever i socialt utsatta situationer. Över 7 000 människor erbjuds arbetsträning och 22 000 ton textilier samlas in, enligt nätverket ideell Second hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om