Nya sparkrav väntar skolan

Skolan och förskolan måste spara 19,3 miljoner kronor nästa år. I mars kommer beskedet hur mycket mer som skolan måste spara de kommande åren.

Foto: Maria Hedenlund

Luleå2019-02-02 13:31

Barn- och utbildningsnämnden saknar 19,3 miljoner kronor för att få en budget i balans för 2020. För 2021 fattas 38,6 miljoner kronor och för 2022 behövs besparingar på 58,1 miljoner kronor. Det här är i huvudsak ett resultat av det generella besparingskrav på en procent som lagts på alla kommunens förvaltningar.

– Vi har tagit hänsyn till den demografiska pengen vi får och gjort en analys av våra kostnader. Då landar vi på en summa på 19,3 miljoner för 2020 som vi behöver effektivisera, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Skolchefen kan inte säga än vilka besparingar som blir aktuella, ytterligare sparkrav utöver det generella enprocents-kravet är att vänta.

– I dag kan jag inte säga exakt vad det är, sedan har vi en fråga till att ta hänsyn till, fullmäktige ska ta en tilläggsbudget 25 mars. Beroende på vad den visar kan vi behöva komma fram med olika förslag, säger Maarit Enbuske.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram en kostnadsanalys som redovisats för politikerna i nämnden.

– Vi behöver titta på vår lokalanvändning, vi är dyrare än jämförbara kommuner. Om vi har reservkapacitet, kan vi ha större enheter, jobba med närliggande kök, digitaliseringen? Vi tittar väldigt brett för att hitta effektiviseringar, säger Maarit Enbuske.

Barn- och utbildningsförvaltningen har ännu inte fått någon procentsats eller summa preciserad. I budgetberedningen har man diskuterat att lägga ett sparkrav på sammanlagt sex procent för perioden 2019-2022.

– Det skulle innebära ytterligare en halv procent mer per år, men hur mycket som landar hos oss är inte klart än. Det är först efter kommunfullmäktige 25 mars som vi vet hur mycket mer det kan innebära, säger Maarit Enbuske.

– Det blir också en politisk prioritering hur man fördelar mellan förvaltningarna, tillägger hon.

Kostnadsanalysen visar att samtliga skolformer har dyrare lokalkostnader än jämförbara kommuner. Under kommande år kommer antalet elever att öka i samtliga skolformer; förskolan ökar med 245 barn till 2027, grundskolan ökar med 620 elever till 2027 och gymnasieskolan ökar med 489 elever till 2027.

– Mitt mål är att besparingarna ska drabba barnen så litet som möjligt. Kvalitet skapas i samspel mellan vuxna och barn, det ska man ha i åtanke, säger Maarit Enbuske.

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att få fortsatt ökade hyreskostnader, eftersom det byggs nya lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om