Lokalerna på Timmermansgatan i centrala Luleå togs sedermera över av Kvartersakuten, men har stått tomma sedan 2010.
– När vi började titta på det här stället satt det kvar gamla namnskyltar utanför rummen. Det kändes lite kul, säger Ola Berg, sjuksköterska och verksamhetschef.
Nu är de 450 kvadratmeterna upprustade. Vårdcentralen Norra hamn, som drivs i privata jätten Praktikertjänsts regi, är redo att ta emot Luleåborna.
– Hittills är det ungefär 500 som har listat sig. En realistisk gissning är att vi kommer att ha ungefär 8000 listade, säger Ola Berg.
Själv har han ungefär 20 års erfarenhet från chefspositioner inom vården i Norrbotten.
Vårdcentralen har tre fasta allmänläkare, som även fungerar som verksamhetschefer.
– Det är ju en väldig fördel för oss. Det är nog inte många hälsocentraler i Norrbotten som är lika väl bemannade, säger Andreas Karlsson, läkare med en bakgrund i Sensia och Porsö vårdcentral.
Förutom Ola Berg består bemanningen av ytterligare fyra sjuksköterskor. Vidare har vårdcentralen en sjukgymnast, en barnmorska, en biomedicinsk analytiker och en läkarsekreterare.
– Vi ser positivt på etableringen. Det innebär ytterligare ett alternativ för Luleåborna och en möjlighet till förbättrad kontinuitet. Det är också en fördel att den lokaliseras där det finns mycket människor och ett tryck på befintlig verksamhet, säger Kristian Damlin, beställarchef vid landstinget.
Eftersom det fria vårdvalet är under översyn av den nya regeringen kan verksamheten teoretiskt tvingas avvecklas efter fem år, när avtalstiden löpt ut. Det krävs dock ett aktivt beslut från Norrbottens landsting också.
– Det är naturligtvis något som bekymrar oss, säger Magnus Nilsson, regionchef för hälso- och sjukvård vid Praktikertjänst.
Praktikertjänst driver sedan tidigare Cederkliniken i Piteå, och har även avtal om driften av Vittangi vårdcentral. Det senare är en unik lösning och driften av vårdcentralen ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling inom kort igen.
– Vi tror att det kommer lösa sig. Det som sägs i riksdagen är en sak, sedan finns det en verklighet också och den är politikerna i Norrbotten mycket väl medvetna om, säger Magnus Nilsson.
Ola Berg håller med.
– Det är så pass viktigt för Luleåborna att ha den här möjligheten. Om vi får stänga innebär det att cirka 8000 människor inte har någonstans att gå. Ingen är betjänt av det, säger han.