Vid deadline var det jämnt mellan blocken när 32 av 172 valdistrikt var räknade. Socialdemokraterna var nere på 33 procent. Vänsterpartiet hade sju procent medan Miljöpartiet var precis över treprocen t sspärren.
Sjukvårdspartiet hade chockökat till 30 procent och Centern dubblat sina siffror till nio procent. Moderaterna låg på åtta procent, medan Folkpartiet och KD var under spärren. Sverigedemokraterna såg ut att få 5-6 procent och bli vågmästare.
– Vi får se hur det går. Det stämmer med min känsla från va l rörelsen att vi gått framåt och det är så klart roligt. Men det gäller att förhålla sig ödmjuk till resultatet och så får vi se vad som händer, säger Kenneth Backgård till NSD sent på söndagskvällen.
Socialdemokraterna har ökat totalt sex mandat i landstinget valen 2006 och 2010, trots många tuffa och kritiserade beslut. De senaste fyra åren ser landstingsrådet Kent Ögren som "en ganska bra resa" – men de senaste årens turbulens verkar ha satt djupa spår.
– Det är främst de två besluten kring kirurgin i Kalix och Kiruna som rivit upp mycket känslor. Men det var nödvändiga beslut att ta och jag är glad att vi klarade av det. Vi behöver de här resurserna i andra verksamheter, säger Kent Ögren.
Socialdemokraternas andranamn Maria Stenberg har mött Kirunaborna under valrörelsen och diskuterat utvecklingen av Kiruna sjukhus.
– Min bild är att tonen när det gäller sjukhuset i Kiruna är mycket hårdare i sociala medier än när man möter Kirunaborna i dörren. Jag tycker vidare att politiker inte ska medverka till att piska upp stämningen så att man i onödan väcker folks oro. Jag har mött äldre som i princip tror att det inte finns något sjukhus. Vi måste koncentrera resurserna och välja. Som kvinna föder man barn två gånger i livet. Och hur ofta blir man opererad? Utmaningen i Kirunas sjukvård ligger i stället på hjärtinfarkter, stroke, diabetes, multisjuka och cancer. Där vill vi satsa mer resurser, säger Maria Stenberg.
Om de får regera förväntar sig Socialdemokratena att den största omorganisationen någonsin inom landstinget nu ska slå igenom fullt ut och falla norrbottningarna i smaken.
– När vi lägger ihop inter n medicin och primärvården i den nya närsjukvårdsorganisationen så trycker vi även ut mer resurser till primärvården och glesbygden. En av förhoppningarna är att våra egna läkare ska kunna åka runt i länet som konsultläkare, säger Kent Ögren.