Ögren klarade sig – med en hårsmån

Med minsta möjliga marginal klarade Kent Ögren och de rödgröna av att hålla makten i landstinget. Hade den styrande alliansen fått ett mandat färre hade Sverigedemokraterna blivit vågmästare.

Foto:

LULEÅ2014-09-15 09:33

Dramatiken var inte över förrän strax före klockan nio på måndagens morgon. Näsbyn var det sista valdistrikt som räknades samman.Sedan kunde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet räkna in 36 mandat totalt.

Sjukvårdspartiet, Moderaterna, Centern och Folkpartiet fick tillsammans ihop 32 och Sverigedemokraterna 3.

Visserligen är resultatet preliminärt och ska kontrollräknas och möjligen kan det förändras med hjälp av utjämningsmandat men allt tyder i dagsläget på att Kent Ögren sitter kvar som landstingsråd i fyra år till.

Detta trots att Socialdemokraterna gjorde ett svagt val och tappade sex mandat, samtidigt som Sjukvårdspartiet stormade fram och ökade sex mandat. Sverigedemokraterna tog tre mandat, lika många som Moderaterna backade.

– Det är enkel matematik. Moderatväljarna har gått till SD och de socialdemokratiska väljarna har gått till oss. Hade det varit en lite annorlunda situation hade det blivit så att de som röstade på SD omöjliggjort ett maktskifte i landstinget. Som det ser ut nu spelar det ingen roll, säger Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiets gruppledare.

Som samtidigt konstaterade att det blivit en komplicerad situation i landstinget om de rödgröna fått ett mandat färre.

– Det hade blivit mycket, mycket svårt att leda landstinget om Sverigedemokraterna blivit vågmästare. Alla partier har tidigare sagt att de inte ska tillåta SD att bli vågmästare men situationen hade blivit svårhanterad. Samtidigt hade det kanske tvingat fram andra blocköverskridande lösningar vilket ofta kan vara till godo, säger Backgård.

Partiets stora framgång är sprunget ur fördelningen av vårdresurser i Norrbotten, tror han.

– Vi har pekat på den orättvisa som finns i att lägga allt centralt och visst har jag känt att vi haft medvind, säger Backgård, vars parti fick nästan 60 procent av rösterna i Kiruna.

Svagast är Sjukvårdspartiet i tätorterna, Luleå och Piteå.

Maria Stenberg, tilltänkt som Britt Westerlunds ersättare som landstingsråd vid Ögrens sida, är förtvivlad över valresultatet.

– I ett val vill man vinna väljarnas förtroende. Misslyckas man med det och tappar sex mandat så blir man bedrövad. Visst är det skönt att vi klarade majoriteten men det är ändå så att väljarna berättat något för oss. Vi har fattat ett antal beslut som folket inte gillar, säger Maria Stenberg.

Socialdemokraterna har ofta drabbats av interna strider de senaste åren när man fattat beslut om neddragningar. Stig Starlind gick emot S i beslutet om akutkirurgin i Kiruna, Kurt-Åke Andersson tog strid mot nedläggningen av allmänkirurgin i Kalix.

Ett mandats övervikt ger inte utrymme för avhoppare längre.

– Det är väldigt tunt. Det kommer krävas en hel del för att regera med de här förutsättningarna. Men det är bättre än att Sverigedemokraterna blev vågmästare i alla fall, säger Maria Stenberg.

När Kent Ögren gick och lade sig i natt var Sverigedemokraterna vågmästare i landstinget. Halv sex slog han upp ögonen igen – och konstaterade att det svängt. De rödgröna hade egen majoritet.

– Det hade blivit väldigt besvärligt och jag var bekymrad när jag somnade. Men nu är jag vid gott mod igen. Det blir svettigt men det här reder vi ut, säger Kent Ögren.

Socialdemokraternas sex förlorade mandat fördelar sig på Kiruna (två), Kalix (två) och Piteå (två).

– Kiruna och Kalix har vi väl haft lite på känn. Piteå var mer förvånande. Jag har inte mött någon kritik när jag varit där. Det kan hända att vi dragits med av resultatet i kommunvalet, att man velat straffa Socialdemokraterna i Norrbotten.

Kristdemokraterna hamnade återigen utanför landstingsfullmäktige. Partiet fick 2,4 procent av rösterna.

Antal mandat:

LANDSTINGSVALET

Socialdemokraterna: 27 (-6)

Sjukvårdspartiet: 19 (+6)

Moderaterna: 6 (-3)

Vänsterpartiet: 6 (0)

Centerpartiet: 4 (0)

Miljöpartiet: 3 (0)

Folkpartiet: 3 (0)

Sverigedemokraterna: 3 (+3)

Bästa respektive sämsta valkrets parti för parti:

Socialdemokraterna: Luleå (43,2) resp Malmfälten (24,3)

Sjukvårdspartiet: Malmfälten (44,3) resp Luleå (12,1)

Vänsterpartiet: Malmfälten (9,2) resp Boden-Jokkmokk (6,2)

Moderaterna: Luleå (11,9) resp Malmfälten (5,8)

Centern: Östra (8,2) resp Boden-Jokkmokk (2,6).

Folkpartiet: Luleå (5,2) resp Malmfälten (1,3)

Miljöpartiet: Luleå (6,1) resp Östra (2,6)

Sverigedemokraterna: Boden-Jokkmokk (4,7) resp Malmfälten (3,6)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om