– Det känns bra att få lämna över till majoriteten. Det här är glasklart. Vi kan göra om valen och vi har vetat om det ganska länge, säger det socialdemokratiska landstingsrådet, efter sitt sista möte som ordförande i landstingsstyrelsen.
Ärendena rasslade på i rask takt. Men lugnet var bedrägligt. Ett extra ärende blev ännu en sensationell vändning i maktspelet om landstinget.
I ett gemensamt förslag begärde S, MP och V ett extra fullmäktige. Enligt regelverket räcker det med att en tredjedel av ledamöterna står bakom begäran.
Med hjälp av en skrivelse i kommunallagen (se faktaruta) vill de rödgröna göra om valen till ordförande och vice ordförande i landstingsstyrelsen, eftersom de valda inte tillhör majoriteten. Kenneth Backgård (NS) och Mattias Karlsson (M) valdes bland annat med hjälp av Sverigedemokraterna och två blankröster.
När Mattias Karlsson valdes till vice ordförande krävde Socialdemokraterna sluten votering.
– Det var 36 blankröster. Karlsson fick 35. Alltså fanns det inte majoritet, säger Ögren.
När valet av Backgård gjordes fanns det dock majoritet.
– Jo, men inte längre. Det här utrymmet finns i kommunallagen. Det är juridiskt prövat på andra ställen, säger Anders Öberg (S), gruppledare.
– Det här är en logisk följd av att de inte har majoritet, säger Agneta Granström (MP), gruppledare .
Om planen går i lås blir det ett extra landstingsfullmäktige den 29 december. Då väljs Maria Stenberg (S) till ordförande och Glenn Berggård (V) till vice ordförande – förutsatt att de rödgrönas majoritet håller.
– Jag är redo att ta över. Vi har speciella utmaningar och jag är så trygg man kan vara. Politik är politik. Man vet aldrig, säger Maria Stenberg.
Kenneth Backgård och Centerns gruppledare Anna-Stina Nordmark Nilsson menade att scenariot var ganska väntat och att läget är juridiskt oklart. Det kan alltså bli överklaganden.
Folkpartiets gruppledare Jens Sundström hävdar att skrivelsen i kommunallagen inte är tänkt för ett sådant här fall.
– Den kom till av tre skäl. Om majoriteten ändras på grund av en politisk vilde. Om något parti byter sida eller om man har en ordförande som inte fungerar. Om jag vill vara diplomatisk kan jag säga att de har sin fulla rätt att testa gränsen för lagstiftningen. Men det de gör är att de försöker fuska. Det är oärligt, säger Sundström.