Yrkeschauffören Raimond Etizenberger berättar att han bara under måndagsförmiddagen har sett sju renkadaver längs E4 mellan Kalix och Luleå.
– Det är stötande att de döda djuren får ligga längs vägen utan att någon tar bort dem. Sedan är det väl en sanitär olägenhet också när de ruttnar, säger han och undrar vems ansvar det egentligen är.
Men frågan är inte helt enkelt att besvara.
Anders Sjölund, ekolog vid Trafikverket, försöker reda ut ansvarsgången:
Först och främst ska bilisten anmäla påkörningen till polisen – annars händer det ingenting. Sedan ska polisen meddela renägaren. Därefter ska den entreprenör som sköter vägunderhållet ta bort renen från vägområdet, men det är oklart om det är renägaren som ska meddela entreprenören, eller om renägaren ska meddela Trafikverket som sedan i sin tur ska meddela entreprenören.
– Renägaren har ansvar för sina djur, men får själv inte utföra något arbete på vägområdet, utan att först ha gått en kurs i säkert vägarbete. I annat fall måste renen ligga fem, tio meter bort från vägen innan renägaren får ta hand om den, säger Ander Sjölund.
Något som komplicerar saken ytterligare är att det är oklart om renen ska räknas som ett tamt eller vilt djur.
Anders Sjölund efterlyser en grundlig juridisk utredning på området.
– Det är något som regeringen borde initiera, eftersom det är flera myndigheter inblandade. Reglerna skulle kunna bli mycket enklare än idag. När det blir så många överlappningar i ansvaret ökar risken att det faller mellan stolarna, säger han.
Bara på vägen ut till Luleå flygplats har 40 renar dött i trafiken i vinter. Renägaren Jakob Nygård, Sirges sameby, har tagit hand om 38 renkadaver fram tills nu längs nämnda sträcka.
– Som renägare måste vi ta bort dem på en gång, men ibland hinner plogbilen före och de åker in i snökarmen och töar fram först senare, berättar han.
Vid det laget kan han ha hunnit resa iväg till sommarbeteslandet vid norska gränsen.
– Just nu är det två renar på vägen mot flygplatsen som vi inte har hunnit ta reda på, för de har legat under snö. Men det är 38 som vi har tagit bort.
Tycker inte du också att det ser tråkigt ut?– För mig är det jättetråkigt att renen har blivit påkörd. Du blir ju inte glad om din hund blir påkörd och det är likadant för mig.
Går det inte att förhindra renpåkörningarna?– Just på den här vägsträckan är det saltningen som är problemet. Utan saltet hade de inte stått på vägen. Och saltningen i sin tur beror på de täta väderomslagen nu för tiden som skapar mycket halka och de hårda kraven entreprenörerna har på sig att det inte får vara halt.
Har du funderat på att flytta bort renarna från Kallax?– Nej, det är ju renbete där och med alla exploateringar idag inom skogsbruk, gruvor, vindkraft och vattenkraft så måste vi använda alla renbetesområden vi har.
Den enda lösningen han ser är att salta mindre och att sänka hastigheterna.