Ormbergets värmestuga förvandlas – till knarkarkvart

Under julledigheten har Ormbergets värmestuga periodvis förvandlats till en knarkarkvart. "Vi kommer utöka bevakningen", säger Glenn Robarth, områdeschef.

Daniel Werkmäster från Uppsala firar jul i Luleå med bland annat lite längdskidåkning. Han kände direkt lukten av cannabis när han klev in i värmestugan vid lunchtid på juldagen.

Daniel Werkmäster från Uppsala firar jul i Luleå med bland annat lite längdskidåkning. Han kände direkt lukten av cannabis när han klev in i värmestugan vid lunchtid på juldagen.

Foto: Peter Johansson

Luleå2018-12-25 17:29

Läs mer: Skadegörelse på Ormberget.

Läs mer: Misstankar om anlagd brand.

På juldagsmorgonen var värmestugan allt annat än inbjudande. En skarp cannabislukt mötte de tidiga motionärerna inne i det nyrenoverade rummet, och på golvet låg det skräp och ett stort antal snusprillor.

Enligt uppgift har det varit på samma sätt i värmestugan vid tre tillfällen den senaste veckan.

Nu vidtar kommunen åtgärder.

– Det får inte förekomma i våra lokaler. Vi kommer att utöka bevakningen, säger Glenn Robarth, områdeschef för Luleå kommuns anläggning på Ormberget.

Planer finns också att larma värmestugan som i dag står öppen mellan 07.00 och 22.00.

– Det är ju inga kostnader i det heller. Det är betydligt större kostnader om det blir skadegörelse, säger Glenn Robarth.

Anläggningen på Ormberget har vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse. Den hittills allvarligast incidenten var när vallaboden brändes ner till grunden våren 2016.

– Det är ju tragiskt, och synd om de ska förstöra på det här sättet, säger Fredrik Hammarqvist från Stockholm som firar jul hos svärföräldrarna i Luleå.

Daniel Werkmäster, Uppsala, är också uppe i Norrbotten för att fira jul med hustruns släkt. Lukten kände han direkt när han klev in genom dörrarna till värmestugan vid lunchtid.

– "Kan det verkligen stämma?", tänkte jag, säger Daniel Werkmäster som ger högsta betyg åt anläggningen på Ormberget.

Han tror att det går att komma åt problemet genom att avgiftsbelägga besöken.

– Det kanske man måste ha. Då får man mer resurser och kanske en annan omtanke. Det är väldigt värdefullt, det här. Det är en fantastisk anläggning, och fantastiska spår, säger Daniel Werkmäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om