Överfallsvåldtäkter är ovanliga

Överfallsvåldtäkter är sällsynta. Men de förekommer. Var tionde våldtäkt som anmäls är ett plötsligt angrepp av en för offret okänd person.

Våldsanvändningen i överfallsvåldtäkter är ofta särskilt omfattande och grov, visar BRÅ:s djupanalys från 2008.

Våldsanvändningen i överfallsvåldtäkter är ofta särskilt omfattande och grov, visar BRÅ:s djupanalys från 2008.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Luleå2018-08-08 21:24

Överfallsvåldtäkter definieras av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök då offret och gärningspersonen är obekanta och som påbörjats med plötsligt angrepp. Någon speciell brottskod finns inte och därför saknas färsk statistik kring dessa specifika situationer.

Däremot gjordes en fördjupad analys kring just överfallsvåldtäkter 2008 av forskare på BRÅ. Här gick man igenom polisanmälningar och baserade statistiken utifrån offrens egna berättelser. Den undersökningen visade att rena överfallsvåldtäkter stod för bara tolv procent av de totala anmälda våldtäkterna – fullbordade eller ej.

Att flera dessutom begås av samma gärningsperson – som i uppmärksammade fall som Hagamannen eller Södermannen – är ännu mer sällsynt.

– Serievåldtäktsmän när det gäller överfallsvåldtäkter är väldigt ovanligt. När det gäller våldtäkter generellt så är det ovanligt att någon blir dömd för våldtäkt mer än en gång, säger Stina Holmberg, FOU-råd vid BRÅ.

I undersökningen från 2008 konstaterar BRÅ även att andelen överfallsvåldtäkter sjunkit jämfört med tidigare år. Detta beror inte på att den typ av våldtäkter blivit färre till antalet – tvärtom ligger antalet anmälningar ganska konstant över tid. Men antalet anmälningar av andra typer av våldtäkter har ökat ännu mer, vilket gör att procentsatsen för just överfallsvåldtäkter sjunkit i förhållande till andra.

Tittar man på de senaste årens statistik för "anmälda våldtäkter utomhus med gärningsperson okänd för offret" ser siffrorna fortsatt ut att ligga still. (Här framhåller BRÅ dock att statistiken inte enbart behöver innehålla renodlade "plötsliga angrepp" utan även innehåller fall där gärningsperson och offer haft en kortare dialog eller ett tidigare möte innan övergreppet.)

– Överfallsvåldtäkter har i princip alltid anmälts, skulle jag vilja säga. Där torde mörkertalet vara ganska litet. Det är en chockartad händelse som känns naturlig att anmäla. Man känner inte typmässigt att man kanske har egen skuld i det eller skäms, och man vill att den skyldige ska gripas, säger Holmberg.

Hur vanligt är det att man kan klara upp en överfallsvåldtäkt?

– Det beror på. Svårigheten ligger i om kvinnan kan identifiera gärningsmannen eftersom han är helt okänd för henne. Kan hon det – då är chansen att få honom dömd stor. Dels för att man då kan jämföra dna, men också för att det inte uppstår oklarheter kring samtycke.

Överfallsvåldtäkter

Nästan 80 procent begås utomhus.

Händelserna är koncentrerade till veckoslut och sommarperioden.

I mer än vart femte fall figurerar flera gärningspersoner.

Våldsanvändningen är oftast särskilt omfattande och grov jämfört med andra typer av sexualbrott.

Källa: BRÅ:S utredning Våldtäkt mot personer över 15 år (2008)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om