Nyhetsbyrån Siren har granskat jämställdheten i landets samtliga kommunfullmäktige. I endast 19 kommuner, bland annat Stockholm, är det fler kvinnor än män i fullmäktige, medan Älvdalen i Dalarna är den enda där det råder absolut rättvisa mellan könen, 50 procent vardera.
Mansdominansen i övriga 270 kommuner är tydlig.
"Tre kvinnor hoppade av"
Även i Norrbotten är antalet manliga fullmäktigeledamöter betydligt fler än de kvinnliga.
Sämst är jämställdheten i Övertorneå, där endast 32 procent är kvinnor i den politiska församlingen.
Det placerar Övertorneå i det absoluta bottenskiktet (12:e plats från slutet).
- Inom Socialdemokraterna har vi tyvärr tre kvinnor som hoppade av från fullmäktige för andra jobb. De fick ersättas av män, eftersom det är så svårt att få kvinnor att ställa upp, säger kommunalrådet Roland Kemppainen i Övertorneå, där Socialdemokraterna har 16 mandat.
Roland Kemppainen menar att det är ännu sämre med jämställdheten bland övriga partier i Övertorneå.
- Det finns partier som bara har män i fullmäktige. När Socialdemokraterna gör fullmäktigelistor inför valen eftersträvar vi
i alla fall varannan kvinna.
Men varför väljer kvinnor i Övertorneå bort politiken?
- De prioriterar familjen i stället. Männen borde absolut ta större ansvar. Å andra sidan har vi har sex ordröranden i kommunen, där fyra av dem är kvinnor.
Gällivare är topp tre
Även Boden, Kiruna och Arjeplog har siffror under 40 procent gällande antalet kvinnliga fullmäktigeledamöter (se lista).
I Gällivare är kvinnorna däremot i majoritet med 54 procent i fullmäktige, vilket placerar kommunen på tredje plats över landets mest jämställda.