Likt en norrbottnisk Davy Crocket, den legendariske pälsjägaren i vilda västern, har han under april dragit fram ensam i fjällvärlden med skoter, vapen, tunneltält, stormkök och diverse förnödenheter.
– Det är mäktiga områden och lite pirrigt känns det alltid när man är på väg. Sedan, när tältet är på plats och allting i ordning, så släpper det, säger han.
I dalgångarna spanar han med kikare efter rävspår och rävar i daglegor. Jakten bedrivs med lockrop med hjälp av pipa eller i vissa fall genom att jaga ikapp rävarna med skoter och fälla dem.
Det handlar om att ta bort en oönskad predator i fjällvärlden för att gynna hotade arter som fjällgås och fjällräv. Men att det även finns ett stänk av jaktromantik och trapperliv går inte att bortse ifrån.
– Det här är ju något jag aldrig fått göra tidigare. Jag har hållit på mycket med lockjakt och alltid känt att det vore intressant att röra sig över större ytor. Men det här är helt unikt. Man ser rävarna på långt håll och hur de reagerar på lockropen.
Jaktprofilen Ulf Lindroth bor i Rosvik men är egentligen västerbottning. Han har arbetat som jaktvårdskonsulent i Norrbotten och försörjer sig numera som frilans åt tidningen Svensk jakt samt håller i diverse jaktutbildningar. När det gäller lockjakt på räv är han en av de mest erfarna.
Första gången han kontrakterades av länsstyrelsen för att decimera rödräven i fjällen var i fjol.
– Det var på försök. Bakgrunden var att jag hållit i en del utbildningar i rävjakt men det blev dålig utdelning på det så vi kom överens om att jag skulle prova själv.
Rödräven är anpassningsbar och har expanderat i fjälltrakterna.
– Klimatförändringarna kanske är en del av orsaken. Jag för min del tror att den ökade turismen är en större faktor. När jag tittar på var det finns mest räv så är det nära bebyggelse. De dras till sopor och matrester, och letar fiskrens på sjöarna.
På åtta jaktdagar 2016 fällde han tolv rödrävar i området kring Adolfström och Svaipa, som är ett viktigt häckningsområde för den starkt hotade fjällgåsen.
– Jag talade med fjällgåsforskare och de berättade att de i fjol hade bästa föryngringen på länge. Det var första gången som de inte sett någon räv i området och inte heller mist någon fullvuxen fågel.
När länsstyrelserna i norr fick pengar till det stora projektet för att rädda fjällräven lejdes den erfarne jägaren återigen in.
Under april i år gjorde han fyra turer. Två av dem gick återigen till Svaipaområdet.
– Första turen blev det fyra rävar och andra tre. Min känsla var att det var klart mindre räv än i fjol. Förutom den jakt som gjordes i fjol har det också varit gnagarkrasch så räven har haft dålig föryngring.
Tredje turen gick till trakterna nordväst om Ritsem och den fjärde till Alesjaure, väster om Kebnekaise. I stundtals riktigt hårt väder fällde han fyra rävar på de turerna.
I Alesjaure lånade han en stuga av länsstyrelsen och slapp därmed tältnätterna.
– Det var en utmaning att lära sig högfjällsjakten. Jag kikarspanade och såg 4-5 kilometer i dalgångarna men såg bara ett fåtal rävar. Det indikerar att det inte är så mycket räv på högfjället. Det är mer i björkskogarna och ett annat år kanske vi ska satsa på att jaga på lägre höjd, i Vistasvagge och Kaitum exempelvis.
Två av rävarna hade dock extra plus i kanten.
– Den ena var en skabbräv och det var bra att få bort den. Den andra var en tik och hon rörde sig ett område där det finns en fjällrävslya så det var också en bonus. En av kvällarna fick jag se två fjällrävar vid lyan, det var första gången jag sett fjällräv. Tyvärr tror jag fjällräven får ett tufft år eftersom det knappt finns några lämlar i fjällen.
En bieffekt av rävjakten kan vara att ripan ökar.
– Jag tycker att jag sett mer ripa i Svaipa i år än tidigare. Å andra sidan har jag också sett fler mårdspår. Räven är hård på mården, så det gäller att hålla ett öga på det också.
Totalt sköt Ulf Lindroth alltså elva rävar.
– Det var färre än i fjol på betydligt fler dagar. I områden med gles rävstam blir det ganska stor skillnad med jakten. Förhoppningsvis får det effekt. Det ska bli spännande att se vad som händer både med fjällräven och fjällgåsen.