På Storheden skapas framtidens bilar

Efter en tid av varsel och korttidspermitteringar vid Gestamp Hardtech i Luleå så blickar nu vd Johan Balck framåt. Mot en helt ny typ av bilar.

Operatör Robin Wikström, processtekniker Helen Sjöholm och vd Johan Balck, Gestamp Hardtech, förklarar hur roboten både skär och slipar dessa bilkomponenter.

Operatör Robin Wikström, processtekniker Helen Sjöholm och vd Johan Balck, Gestamp Hardtech, förklarar hur roboten både skär och slipar dessa bilkomponenter.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-10-11 05:11

När Mats Nilsson bakom sina stora skyddsglasögon, med en helt vanlig slipmaskin, slipar bort de vassa kanterna på en varmpressad komponent till en bil, så personifierar han det Gestamp Hardtech som är på väg ut. För några meter bort står en modern robot som gör samma jobb men med mer precision och utan avbrott.

– Vi har jobbat hårt under flera år för att få till en förändring. Tidigare var det mer brandkårsutryckningar men nu kan vi jobba strukturerat och planerat, säger Johan Balck som är vd på företaget som ligger på Storheden i Luleå.

Benny Lindlöf som är team leader visar på en tavla hur de strukturerat och dokumenterat alla de olika momenten för bland annat de rutiner som används om något går fel. Tillsammans med bland andra Helen Sjöholm som är processtekniker har de utvecklat och genomfört de förändringar som Johan Balck initierat.

– Nu är vi verkligen ett team. Vi på produktionsteknik, underhållspersonal och framför allt operatörer jobbar nu som ett team, säger Helen Sjöholm medan hon pekar ut komponenternas bana mellan de olika maskinerna i processen. För det gäller att hela tiden bli bättre än de andra fabrikerna i koncernen runt om i världen.

– Vi är ett högkostnadsland även om vi kommit ner i kostnader. Vad vi kan göra bra är att jobba mot nischade produkter, kortare serier och tyngre fordon på lastbilssidan. Där ser vi att vi har en bra konkurrenskraft mot de andra fabrikerna, säger Johan Balck.

Under Johan Balcks fem år som vd har mycket hänt. Nu närmast coronapandemin. I slutet av mars korttidspermitterade företaget ungefär 200 anställda och en tid senare korttidspermitterade man ytterligare omkring 70 anställda, men nu på forskning och utveckling.

– Slutet på mars och sen april och maj var mycket jobbiga då vi tappade mycket. Skillnaden mellan oss och andra Gestampfabriker var att vi aldrig hade helt stängt. Vi har alltid haft några kunder så vi har kunnat rotera runt personalen varannan vecka, säger Balck.

I slutet av juni och under juli drog många igång sina verksamheter igen.

– Vi hade jobbigt att få ut allt innan våra semestrar. Många företag går med högre takt medan några inte har kommit igång alls. För vår del ser hösten riktigt bra ut, säger Johan Balck.

Före semestrarna avslutade företaget de flesta korttidspermitteringarna men osäkerheten för framtiden har gjort att man sökt korttidspermittering för ytterligare tre månader om det skulle bli nödvändigt.

Att ni har spanska ägare och att Spanien drabbats mycket hårt av covid-19, gjort att ni hanterat pandemin annorlunda?

– Vi har fått enormt mycket skyddsutrustning som munskydd och coronatester. Vi har testat nästan all vår personal. Om man ser på Norrbotten så har vi varit väl förskonade, men vi har gjort ett val att testa. Vi kanske inte hade behövt göra testerna men det kanske mer är en trygghet för de anställda. När det gäller munskydd så är det frivilligt och några har valt att bära dem, säger Johan Balck.

Något som kommer att påverka företaget i framtiden är förändringen från bensinbilar till elbilar. Det kräver en helt ny konstruktion av bilen. Motorn som tidigare varit en del i krockzonen är nu borta, men istället har man fått ett batteri som behöver skyddas.

– Vi har enormt mycket förfrågningar om nya varianter av elbilar. Vi kan göra allt från krockskyddet till batterilådan till hela bilen. Så vi får designa om hela bilen. 

Gestamp Hardtech i Luleå

Spanska Gestamp äger Gestamp Sweden som äger Gestamp Hardtech.

Gestamp Hardtechs tre delar: forskning och utveckling samt techcenter med omkring 70 anställda och produktion med omkring 200 anställda.

Forskning och utveckling har en tidshorisont på 10 år. De utvecklar material som kan göra bilarna lättare och säkrare.

Techcenter arbetar med beräkningar, krocktester samt ta fram verktygen anpassade för kunderna. 

Produktionsanläggningen konkurrerar med andra fabriker om produktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!