Patienterna får matlåda – köket renoveras

Patienter och besökare vid Sunderby sjukhus får maten i lådor i stället för på tallrik under fem veckor framöver.

Maskinbyte. Diskmaskinerna vid produktionsköket ska bytas ut.

Maskinbyte. Diskmaskinerna vid produktionsköket ska bytas ut.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2018-02-19 12:12

Anledningen är byte av diskmaskiner och renoveringsarbeten vid sjukhusets produktionskök.

– Det här är ju ett planerat stopp och visst får vi ändra på en del rutiner. Men om det i stället hänt något oplanerat, exempelvis att en av diskmaskinerna gått sönder, då hade det blivit kaos. Så det här är bättre, säger Gertrud Hansson, kock vid produktionsköket.

Köket har två diskmaskiner. En för brickor och en för övrigt.

– Maskinerna har varit i dåligt skick länge. Vi har fått reparera dem flera gånger och man har hållit andan varje dag för att inget ska hända, säger Tanja Sundström, samordnare och projektledare för arbetet.

I samband med byte av maskinerna passar Region Norrbotten även på att genomföra renoveringsarbeten i köket.

– Bland annat ska golv och takplattor bytas ut. Och ventilationen. Den har varit dålig länge, säger Tanja Sundström.

Renoveringsarbetet beräknas vara klart 25 mars. Fram till dess packas maten i engångslådor, och värms på avdelningarna. Ett fåtal avdelningar har inte uppvärmningsmöjlighet vilket innebär att de får färdigvärmd mat.

– Det är ju en tillfällig lösning och vi hoppas att patienterna har överseende, säger Tanja Sundström.

Produktionsköket levererar även mat till Luleå kommuns boenden. Den maten levereras i plastkantiner i stället för i rostfria kantiner under arbetet.

Avtalet går ut om ett år. Efter det får Luleås boenden få sin mat levererad från Piteå.

Cirka 3100 portioner produceras en vanlig dag i köket fördelade på patientavdelningarna (600), sjukhusets restaurang Källan (400), patienthotellet (70), Luleå kommuns olika boenden (2050).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om