"Patientfarligt"

Det har varit åtta problemfyllda månader sedan kommunerna tog över ansvaret för hemsjukvården.
Starkast kritik riktas mot att landstinget och kommunen inte har ett gemensamt journalsystem.
– Det är direkt patientfarligt, säger Meta Wiborgh, distriktsläkare vid Bergnäsets vårdcentral.

Foto:

LULEÅ2013-11-06 06:19

Distriktssköterskorna kan inte läsa vad läkarna skriver i journalerna, vilket innebär att risken finns att de saknar information om mediciner, diagnoser och gjorda eller inplanerade läkarbesök.

Distriktssköterskorna kan inte heller fylla i landstingets journaler efter sina besök, vilket innebär att informationen kan missas av läkarna.

Merarbete för läkarna

Det leder till merarbete för både läkare och sköterskor, men framför allt att risken för vårdmissar ökar, enligt Wiborgh.

– Vi har frågat våra chefer hur vi ska kommunicera och fått till svar att vi ska skriva lappar. Det är pinsamt. Det är inte på 1700-talet vi lever. Alla stora ord om patientsäkerhet på olika nivåer blir bara löjligt. Det här handlar i många fall om de svårast sjuka och informationen ska gå i flera led via anteckningar som ska läggas i lådor. Det är klart att man som patient känner osäkerhet på om alla har koll på läget då, säger Wiborgh.

Revymakaren Hilding Lindbäck, 68, Ersnäs, gör påsdialys i hemmet och får hembesök av distriktssköterska en gång i veckan.

– Det har blivit ett stressmoment för alla. Förut höll läkare och sköterskor till på samma ställe och fick kontakt snabbt som tusan. Nu har det till och med hänt att jag har fått berätta vad som är på gång, och det känns ju inte bra även om jag nu råkar vara klar i skallen. Det verkar också som att mycket mer jobb går till administration i stället för till patienterna.

"Omständligare"

Hilding Lindbäck har även upplevt att distriktssköterskorna har det sämre ställt med utrustningen numera.

– Det har hänt att de inte haft de rätta grejerna, omläggningsmaterial och plåster exempelvis, och fått åka iväg för att låna på vårdcentralen. Ja, det är mycket som blivit omständligare, säger han.

– Det går åt en massa tid åt att leta information. Och det material som kommunerna köper in är svårare att styra, säger Inger Sundström, distriktssköterska som gör hembesök i Sörbyarna.

Det har även blivit oklart med gränsdragningen mellan vilka patienter som ska behandlas på vårdcentral och vilka som inte kan ta sig dit. Kommun och landsting slåss om att slippa patienterna, lite brutalt beskrivet.

FAKTA Hemsjukvården

Den 1 februari 2013 övergick hemsjukvården i Norrbotten från landstinget till kommunerna.

Finansieringen löstes genom en skatteväxling. Landstingsskatten sänktes och kommunalskatten höjdes med samma belopp (22 öre).

Skatteväxlingen räknas på 116 tjänster. 68 landstingsanställda valde att gå över till kommunerna fördelade på 42 distriktssköterskor, 3 sjuksköterskor och 23 arbetsterapeuter.

Resterande tjänster vid hälsocentralerna löstes alla genom naturlig avgång utom en (en arbetsterapeut som sades upp). Kommunerna har sedan externrekrytera för att fylla alla tjänster.

Källa: NLL och Kommunförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om