Texten publicerades för första gången den 14 juni 2018.
I alla fall om du heter Hans Bäckström och Kenneth Hagman, två av Luleås mer drivna motionärer.
– Ett ruskigt skönt pass. Och vilken fantastisk dag, säger Hans Bäckström, när duon rullat in på parkeringsfickan vid gamla Gäddviksbron strax efter klockan tio.
Vanligtvis är de 3-4 åkare, men nu är det semestertider. De har kört till Avan och tillbaka efter vägen på södra sidan Luleälven. Cirka fyra mil, men lite kortare i dag på grund av tidsskäl.
– Det här är en jättefin sträcka som vi gillar att köra. Asfalten är väldigt bra. Det brukar ta ungefär två timmar, säger Bäckström.
Tidpunkten är ingen slump.
– Nej, när vi tränar på helgen så blir det alltid lördag morgon eller söndag morgon. Trafiken är mindre då och sedan förstör man inte dagen för resten av familjen, säger Kenneth Hagman.
– Det är en säkerhetsfråga. Visst händer det att bilister tycker att vi är i vägen och att de tutar på oss när de kör om men oftast är det inga problem, säger Hans Bäckström.
Rullskidåkarna är beroende av bra underlag. Vägen runt Kallax, förbi Måttsund till Antnäs uppskattas. Likaså sträckan från Björsbyn via Bensbyn, Örarna till Persön.
– Det är pass som blir fyra, fem mil långa med bra asfalt, säger Hagman.
Under veckorna blir det ofta kortare pass i backar.
– Cykelbanan från Sinksundet mot Bensyn är riktigt bra. Vill man ha det ännu tuffare kan man köra vägen upp mot Ormberget.
Viss nytta har rullskidåkarna av Luleås satsning på att bli en cykelstad.
– Helst skulle vi åka på cykelvägar och de nya cykelvägarna är fina. Den mot Kallax by, exempelvis. Den mot Lövskär hade varit bra om den inte hade varit grusad. Men många av de äldre cykelvägarna är tyvärr i dåligt skick. Det känns som att kommunen ägnar sig åt snuttifiering. Vi hoppas de ska förstå vad som krävs, säger Bäckström.
– De borde åka till Umeå på studiebesök. Där är det fina cykelvägar, säger Hagman.
Båda herrarna ägnar sig åt skidåkning på vintern. Hans Bäckström har åkt Vasaloppet sex gånger och Kenneth Hagman har kört Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk (22 mil) två gånger.
– Det blir mycket lättare att komma igång med skidåkningen på hösten när man kör rullskidor. Sedan är det en rättvis sport. Alla har samma glid, säger Hagman med ett leende.
Dock finns dock rullskidor med olika motstånd på hjulen i en skala från 1–4.
– Det blir som ett slags handikappsystem om man är på olika nivå. Fyran är som att åka i uppförsbacke hela tiden.
Som träning är rullskidåkning allsidig, menar Hans Bäckström.
– Man kan luras att tro att det bara är överkropp. Men när man stakar använder man bålen, ryggen, benen. Med rätt teknik är det träning för hela kroppen. Det är ett utmärkt komplement om man springer.
Rullskidor är även en bra form för de som vill komma igång med träning.
– Absolut, det är mjukt för kroppen att staka. Ett par rullskidor kostar från 1500 kronor. Man använder samma pjäxor som till skidåkning. Även stavarna går att använda, det är bara att byta truga.
Bästa råden för en nybörjare?
– Åka på cykelvägar i början, där det är platt. För att få in balansen. Men det ser svårare ut än det är. På hösten ska man vara vaksam om det är blöta löv eller blött på asfalten. Det kan vara svårt att se om det är vatten eller is.
Några vanliga skador?
– Nej, egentligen inte. Men har man fel teknik kan man få ont i armbåge och handled. Det är ofta om man hugger för hårt med stavarna. Det är bara be en erfaren åkare om hjälp.