NSD:s kartläggning av Norrbottens ledande kommunpolitikers arvoden placerade Luleå i en klass för sig.
Kommunalrådet Karl Petersen är högst arvoderad i Norrbotten och Luleå har största skillnaden
i arvoden mellan kommunalråden, Petersen och Yvonne Stålnacke.
Skillnad på uppdragen
Karl Petersen hänvisar till skillnaden i uppdragen, att han är ordförande i kommunstyrelsen och Yvonne Stålnacke vice ordförande.
- Arvodet som ordförande i kommunstyrelsen gäller oavsett det är en man eller en kvinna. Skulle jag bytas ut mot en kvinna är det viktigt att nivån står kvar.
Petersen pekar på att beslutet om arvodena fattades av en bred majoritet i kommunfullmäktige, men avvisar inte en kommande utjämning.
- Vi har påbörjat en utjämning.
I december uppjusterades de andra heltidspolitikernas arvoden med 8,6 procent medan mitt påslag blev 2,2 procent. Det är fullt tänkbart att vid revisionen för kommande mandatperiod fortsätta och höja mera åt dem som ligger efter. På sikt blir det mera utjämnande och det är bra.
Kristina Zakrisson tillträdde som nytt kommunalråd i Kiruna, men får 3,2 procent lägre arvode än företrädarparet Kenneth Stålnacke och Lars Törnman. I pengar handlar det om 1 605 kronor mindre och hon hamnar just under 50 000 kronorsstrecket.
Trots att hon ersätter två, men med sämre arvode, känner hon sig inte förfördelad.
- Det skulle se konstigt ut om arvodena sänktes för alla andra men inte för mig. Det var en överenskommelse vi träffade med Samelistan och Vänsterpartiet. Jag har själv varit med och röstat ja till att mitt arvode sänks.
Kristina Zakrisson är nöjd med sitt arvode, 49 495 kronor i månaden.
- Jag läste någonstans om en grekisk filosof som sagt att den som tjänar mest i ett företag inte ska tjäna mer än tre gånger den som tjänar sämst. Kanske vi ryms inom det
i Kiruna.
Ska vara lika
Hon vill inte uttala sig om nivåerna i andra kommuner och skillnaden i Luleå.
- Det är en viss skillnad att vara ordförande eller vice ordförande
i kommunstyrelsen. I andra styrelser och nämnder skiljer arvodena mellan ordförande och vice ordförande och det är självklart att det ska vara lika.
Anna Hövenmarks tidigare låga arvode i Jokkmokk jämfört med efterträdaren Stefan Anderssons förklarar hon så här:
- Stefans arvode är samma som jag först hade innan jag och vice ordförande Karin Wannar slog samman våra arvoden och delade dem 80-20. Då fick jag drygt 80-procent av kommunalrådsarvodet, säger hon.