– Det finns många skäl till optimism när det gäller vårdnära service. Genom att vård och service samarbetar med varandra kan vi skapa bättre flöden i vården. Det förbättrar för våra patienter, säger projektledaren och sjuksköterskan Lisette Sällström.
Projektet, som ska lösa en del av krisen på vårdpersonal, har pågått från oktober och ska vara utvärderat den 1 mars. Samtliga avdelningar vid Kalix sjukhus samt avdelningarna 33 och 53 i Sunderbyn har varit inblandade.
21 personer har utbildats i 13 dagar och provanställts för att utföra arbetsuppgifter som belastar sköterskor men som inte handlar om vård; kosthantering, städning, förrådshantering och transporter.
– Det pågår försök på fler ställen men unikt för Norrbotten är att vi tar hand om alla processerna. De anställda har jobb till och med mitten av augusti i första hand, säger Lisette Sällström.
Cirka 10-15 procent av det jobb som utförs av sjuksköterskor och undersköterskor bedöms vara service.
– Vi tror det kan handla om 120 tjänster i hela Norrbotten. Det här skapar nya arbetstillfällen som bland annat kommer unga till godo. Och vi tror också att jobben kommer fungera som inkörsporten till vårdyrket för många, säger Lisette Sällström.
Undersköterskan Angnett Backman vid kirurgavdelning 53 Sunderby sjukhus är positiv.
– Vi får mer tid till att arbeta med patienterna och det som vi faktiskt är utbildade till, säger Angnett Backman.