Än så länge har hjälpen till EU-migranterna gått via socialförvaltningen, men där vill man nu ha bredare hjälp.
Därför hamnar frågan hos kommunchef Anne Karlenius.
– Vi behöver veta hur det här ska se ut i framtiden. Då blir det en kommunal uppgift, inte bara socialförvaltningens uppgift, säger Gerd Bergman
Under perioden oktober till april hade socialförvaltningen ett härbärge öppet i Gammelstad. Det är nu stängt.
Efter det har socialförvaltningen sökt samarbete med kyrkan och religiösa samfund, men hittills utan några större resultat.
– Men jag har inte upplevt att de sagt nej. De har behövt tid och vi ska träffas i början av juni, säger Gerd Bergman, verksamhetschef på socialförvaltningen.
Flera aktörer hjälper redan till, till exempel Svenska kyrkan, Ett Luleå för alla och EFS-kyrkan. De har stått för frukost och två middagar per vecka.
Socialförvaltningen har undersökt hur andra kommuner hjälper EU-migranterna. Där är det Svenska kyrkan och frikyrkoförsamlingar som bidragit med lokaler.
– I de kommuner där det fungerat bra har kommunerna gått in och gett stöd. Det kan handla om att man står för hyran eller att man ger föreningsbidrag, säger Gerd Bergman.
Dessutom har ansvaret för hjälpen till tiggarna legat högre upp än hos socialförvaltningen. Det kommunerna har bidragit med har varit olika saker, allt från husvagnsområden till lokaler.
– Många har löst det så att man får betala en liten peng, säger Gerd Bergman.