På Hedskolan, Bergnäset, har eleverna lektioner och ytterkläderna hänger prydligt i korridoren. I en samlingslokal i källaren sitter vikarien Sandra Wallgren och hjälper några av eleverna i årskurs ett med en ordfläta.
Våren 2011 tog Sandra Wallgren examen som förskollärare. Bara några månader senare startade hon en ny utbildning, den till polis.
- Jag blev bara mer och mer rädd ju närmare examen jag kom. Ute på praktiken på förskolorna träffade jag den ena efter den andra som sade att de hade vikarierat i tio år och att det bara var att förbereda sig, säger hon.
Vill ha lön varje månad
Men hon hade ingen lust med det. Nu pluggar hon alltså till polis och just nu har hon ett studieuppehåll och vikarierar. Att arbeta kvar inom skolan är inte ett alternativ.
- Nej. Jag vill inte hålla på och springvikariera. Jag vill så småningom ha familj. Framtidsdrömmen är att kunna köpa hus med sambon här på Bergnäset. Bara en sådan sak som att kunna planera för en långresa är på drömstadiet nu. Jag vill veta att det kommer en lön varje månad.
Det sms-system som kommunen använder för att erbjuda vikarier jobb har kritiserats, men Sandra Wallgren är nöjd med det. Däremot tycker hon inte att det är bra att behöva hoppa runt på så många arbetsplatser. Förra veckan var hon på olika arbetsplatser varje dag, Vintergatans förskola, Östra skolan, förskolan i Rutvik och Skurholmens förskola.
"Otryggt för barnen"
- Jag vet att man på Östra skolan hade begärt vikarie i flera dagar i sträck, men det blev olika vikarier under den perioden. Varför kan man inte organisera så att samma vikarie hade kunna stanna? Det är inte bra för vikarierna, men framför allt blir det otryggt för barnen att behöva träffa olika vuxna hela tiden, säger hon.
Fördelarna med att få vara på samma ställe en längre tid är också att vikariens arbete blir mer inspirerande.
- På Mariebergsskolans fritids var jag i två veckor. Personalen var så välkomnande, jag var en del i laget och fick styra upp mitt arbete själv. Sådant är betydelsefullt.
Också ute på skolorna och förskolorna vill man gärna ha samma vikarie. Många vill ringa in dem själva och det gör de också, säger hon. Själv brukar hon skriva ner när hon inte är uppbokad och lämna till personalen så de vet.
- Tydligen kan de då ha önskemål och ibland blir man då bokad tack vare det.