Polisen efter alla viltolyckor: Ta varningsmärken på allvar

Efter juldagens många viltolyckor: Nu uppmanar polisen trafikanterna att vara särskilt uppmärksam i gryning och skymning.

Polisen uppmanar nu trafikanterna i Norrbotten till vaksamhet, framför allt i gryning och skymning, efter den senaste tidens viltolyckor.

Polisen uppmanar nu trafikanterna i Norrbotten till vaksamhet, framför allt i gryning och skymning, efter den senaste tidens viltolyckor.

Foto: Jens Ökvist

Luleå2018-12-25 18:56

Sedan lunchtid i dag har sju viltolyckor inträffat runt om i länet. Det började före lunch utanför Tärendö och på den vägen är det. Den senaste smällen skedde norr om Korpilombolo några minuter före sex på juldagskvällen.

Olyckor som får polisen att agera. I ett pressmeddelande på hemsidan framförs ett antal råd till de som ska ut på vägarna i Norrbotten.

Polisens råd är följande:

Ta varningsmärken för vilt på allvar.

Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning.

Om viltolyckan redan har inträffat eller om du blir ögonvittne till en, då gäller detta:

Du är skyldig att göra en polisanmälan om du råkat ut för en viltolycka Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår.

Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart och kan ge böter, uppger polisen i pressmeddelandet.

Om du kör på ett tamdjur eller en ren ska du anmäla det till djurägaren eller polis.

Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

Dina person- och fordonsuppgifter.

Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ska GPS-position anges).

Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.

Polisen uppmanar också att markera olycksplatsen med speciella markeringsremsor. Det går också att märka ut platsen med något annat väl synligt, exempelvis en plastpåse eller en halsduk.

När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning, sedan tas kontakter med en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet, NVR, som rings ut till olycksplatsen.

Det är en person med god lokalkännedom som ser till att ett eventuellt eftersök påbörjas för att minska djurets lidande. Polisen skickas till olycksplatsen i alla de fall en personskada har inträffat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om