Polisen: "En olycklig trend"

Ett samarbete mellan myndigheter har inletts för att komma åt problemet med att unga vuxna utnyttjas som penning- och styrelsemålvakter.

Mats Ekman, kommissarie och gruppledare vid bedrägerienheten i Norrbotten, leder polisens insatser mot bland annat penningtvättsbrott.

Mats Ekman, kommissarie och gruppledare vid bedrägerienheten i Norrbotten, leder polisens insatser mot bland annat penningtvättsbrott.

Foto: Petra Alvstrand

Luleå2019-06-01 06:00

Fem myndigheter, polisen, Skatteverket, Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden, samverkar sedan en tid tillbaka med fokus på denna brottslighet. Målet är att öka kunskapen i samhället och vända trenden.

För problemet med så kallade "målvakter" är stort i dag. Det förklarar Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare för specialverkställighet på Kronofogdemyndigheten.

– Vi ser en fara i att unga personer dras in i en form av brottslighet med konsekvenser som man kanske inte överblickar som ung person, när man får de här erbjudandena. Att låna ut sitt bankkonto eller sitt personnummer, för att kanske sitta med i någon styrelse. Man tänker inte att det slår tillbaka, säger Johannes Paulsson till Norrbottens Media.

I förlängningen kan den utnyttjade personen själv bli dömd för brott eller bli skadeståndsskyldig. Men konsekvenserna kan bli än mer långtgående.

– Har man en skuld i vårat register får man problem att få andra krediter och man kan ha problem att få hyreskontrakt och så.

Hur undviker man att hamna i de här problemen?

– Man får vakta på sitt konto och på sitt namn och personnummer, och inte lämna ut dem till andra. Håll dem för dig själv och inse vad som händer om någon annan får tillträde till dem. Det här det viktigaste du har.

I dag är det många unga vuxna som blir utnyttjade, menar Johannes Paulson.

– Det är folk som inte så erfarna och kanske inte är så vaksamma, som inte ser konsekvenserna. Det gör man ju inte om man inte har drabbats av livets konsekvenser.

I Norrbotten finns det de senaste åren en rad exempel där personer har utnyttjats av grovt kriminella. Det uppger Mats Ekman, kommissarie vid polisen i Luleå.

En bekant kontaktar dig – och det leder in i grov brottslighet.

– Det brukar börja med att de pratar strunt, "jag har en kompis som har problem med sitt konto. Hans tjej skulle sätta in pengar. Kan du ta emot 10 000 kronor, och sedan föra över till honom?" Du kanske får ett par hundralappar för det.

Det här är en brottslighet som är väldigt vanlig bland yngre personer, förklarar polismannen. Att tvätta pengar "vita" från brottslig verksamhet.

– Du blir de facto en penningmålvakt som hjälper till och tar emot brottspengar som du i sin tur skickar vidare. Det här är en olycklig trend och utveckling. Att unga kommer in på den kriminella banan, utan att ibland begripa varför, säger Ekman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om