Ett av de större beslagen av hasch i sommar kopplade polisen till en man i 40-årsåldern som vid två tillfällen tidigare är dömd för grovt narkotikabrott. Mannen, som förnekar brott, anhölls misstänkt för innehavet men försattes på fri fot kort därefter.
Den utredningen pågår fortfarande.
Men det är inte på grund av dessa misstankar som den svarta verkligheten målas upp. Det förklarar Pär Sandsten, polisassistent vid avdelningen särskilda insatser med inriktning på narkotika kopplat till ungdomar.
I dag finns det ingen sammanställning av mängder och antal beslag i Luleå under sommarmånaderna, uppger polismannen.
Men hans känsla talar för en dramatisk ökning.
– Vi har gjort mycket beslag av hasch under sommaren. Och då har vi inte jobbat speciellt mot det, men vi har ändå lyckats göra en hel del beslag, säger Pär Sandsten och fortsätter:
– Under ett par veckor tog jag personligen in ett drygt kilo. Det är från olika individer och oklart om det är sammankopplat eller inte. Det verkar vara flera stora aktörer som är i gång, känns det som.
Anledningen till denna analys är att haschet som har tagits i beslag är av olika typer, förklarar Sandsten.
Han upplever däremot att det i år har varit en lägre tillgång på amfetamin under sommaren.
– Det är framför allt haschet som har stuckit ut i sommar, säger Pär Sandsten.
Han har också fått tydliga signaler om att synen på just hasch minst sagt är liberal.
– Det är väldigt många som mår dåligt – och de självmedicinerar med hasch. Jag upplever att majoriteten av de som röker hasch självmedicinerar.
Något säkert svar på varför tillgången på hasch har ökat i sommar har inte Pär Sandsten. Men han är tämligen säker på att det finns offer i spåren av narkotikan.
– Jag känner en farhåga att det finns risk att en del ungdomar hamnar på glid med tanke på att tillgången har varit god. Att ungdomar har tagit stryk av den sommar som har varit. Sedan har jag inget belägg för det. Det är en magkänsla jag har, att vi har fått fler brukare i sommar.
Pär Sandsten uppmanar föräldrar med framför allt tonårsbarn att vara uppmärksam.
– Det gäller att hålla koll på om ungdomarna ändrar beteende, får en annan dygnsrytm och hänger med andra kompisar. Men givetvis också om de luktar, eller har på sig rullpapper, redlinepåsar och plastfolie säger han.