2017 tog cirka 74 personer i Norrbotten sitt liv. Den psykiska ohälsan i samhället är en stor del av polisens jobb.
– Min upplevelse är att den ökar, säger Johan Gunnelbrand.
Johan Gunnelbrand har jobbat som polis i drygt 14 år, i dagsläget på krimjouren vilket innebär att han jobbar med utredningar. Samma dag som intervjun äger rum kommer Socialstyrelsen med en ny rapport om att den psykiska ohälsan i samhället ökar. En bild som delas av Johan Gunnelbrand.
– Det gå lite i vågor. Men det känns som att vi har fler sådana ärenden, fler handräckningar, säger han.
För Luleåpolisens del handlar det många gånger om stafettkörningar vilket innebär att de möter upp patruller från andra polisområden och övertar transporten av omhändertagna personer som ska till psykiatrin på Sunderby sjukhus.
Enligt statistik från polismyndigheten hade polisen i Norrbotten i år vecka 11:
17 handräckräckningar.
6 ärenden som kodades som psykisk ohälsa.
11 ärenden kodade som självmordsförsök/självmord.
Antalet handräckningar hopar sig oftast mot helgen enligt Johan Gunnelbrand. Han säger att läkare som ska gå på ledigt då kontaktar polisen för att personer som mår dåligt psykiskt och bor hemma inte tagit sina mediciner eller att vården inte fått kontakt med dem under veckan.
– Vi får uppdraget att leta reda på dem. Om vi hittar dem i bostaden till exempel gör vi bedömningen om det går att ha läkarbesöket där under tiden vi är där. Men om vi träffar på dem på stan eller att de är ute och kör bil så tar vi dem till hälsocentralen där en läkare får träffa dem för ett vårdintygsbeslut, säger Johan Gunnelbrand.
Ett vårdintyg är ett läkarintyg som möjliggör intagning för psykiatrisk vård även om personen i fråga motsätter sig det.
Polisen är också den enda instans i samhället som får omhänderta en person, detta enligt polislagen.
– Jag kan inte den exakta ordalydelsen men om det är någon som lider av allvarlig psykisk störning eller är en fara för sig själv eller andra så får vi omhänderta dem. Vi transporterar dem till en läkare som lyssnar på oss och vad den omhändertagna säger. Den läkaren fattar sedan beslut om vi ska köra dem till psykiatrin på Sunderby sjukhus.
Han säger också att det är befälet på RLC, regionledningscentralen, som tar beslut om vården ska kontaktas.
– Man känner ganska fort ute på plats hur det ligger till.
Om den omhändertagna körs till psykiatrin i Sunderbyn blir den nästan alltid kvar där, det är sällan läkaren släpper personen på en gång även om det händer.
– Men det är jättevanligt att vi får ett vårdintyg och lämnar av dem på psykiatrin och så är de ute igen nästa dag. Vi ser dem på stan och de säger även själva att det inte är någon idé att åka till Sunderbyn då de bara får stanna över natten. Varför det är så vet jag inte.
I morgon: Kritiserat program ger positivt resultat: "Den mest effektiva behandlingen mot något tillstånd vi har för att rädda liv"