Det senaste årtiondet har Norrbottens varit hårt drabbat av inbrott i fritidshus och villor runt om i länet. Många av dessa brott har kopplats till kringresande inbrottsligor och polisens kamp mot dem har många gånger varit fruktlös.
När statistiken för 2018 från Brottsförebyggande rådet, Brå, presenteras på torsdagen visar det sig att antalet anmälningar om inbrott i villor, fritidshus och lägenheter har minskat dramatiskt.
Totalt handlar det om 1 853 anmälda inbrott i de fyra nordligaste länen, polisens region Nord. Det är en nedgång med 420 stycken eller 18 procent.
En anledning kan vara en helt ny strategi i polisarbetet – att avvisa misstänkta personer från landet med stöd av utlänningslagen.
– Det är ett verktyg som vi ska försöka jobba med nu. Men som sagt, då krävs det att de här personerna har en historik, och att man har vaga skäl och förklaringar till att man är i Sverige. Det går liksom inte att bara slänga ut dem för att de kommer från ett visst land så, säger Mats Lundén, brottsamordnare vid polisen.
Två personer togs i oktober i Tornedalen – och avvisades kort efter det från Sverige efter beslut av gränspolisens jurister.
– De här personerna dömdes inte för brott utan utifrån omständigheter och historik, då tog man beslut genom stöd av utlänningslagen om avvisning och ett återvändandeförbud på fyra år, säger Lundén.
Samma tillvägagångssätt har provats i ytterligare ett ärende under hösten i Västernorrland, uppger Lundén.
I det fallet plockades tre personer in av polisen. De handlade om kända inbrottstjuvar och de avvisades.
Förbudet om ett återvändande till Sverige inom en viss tid överklagades, men är nu fastställt i domstol.
Det kommer i förlängningen att ge positiva effekter, tror Mats Lundén.
– Förmodligen kommer det här att sprida sig genom mun-mot-mun metoden där de kommer ifrån. När vi inte kan ta dem vid brotten, med fingrarna i syltburken eller med innehållet i syltburken i fickorna, då kan vi använda oss av den här metoden. Det blir ett verktyg till, när vi inte kan ta dem med prylarna i fickorna, säger han.
Mats Lundén tror att beslut om avvisning kommer att användas betydligt oftare i framtiden.
– Nu har vi provat det två gånger och det har gett resultat. Stockholm har redan varit ganska aktiva, när de har kört gränskontroller vid färjorna.