Poliserna skyller på varandra

Gång på gång försökte kvinnan på vårdhemmet förklara för polisen att Jimmy Kallunki var sjuk och behövde insulin. Några timmar senare fick hon på radion höra att han var död.
På tisdagen inleddes rättegången mot de två åtalade poliserna som skyller på varandra.

Jimmy Kallunki.

Jimmy Kallunki.

Foto: Privat

LULEÅ2012-03-07 05:28

Polisbefälet var stressat när han tog emot samtalet från kvinnan som arbetar på Hammarbacken i Sunderbyn, vårdhemmet där Jimmy Kallunki vistades veckorna innan han dog.

Irrade
Jimmy Kallunki befann sig då i arresten, misstänkt för narkotikabrott sedan han irrat runt i byn och betett sig märkligt.

- Han uppträdde som en typiskt berusad eller påverkad person, sa polisbefälet under rättegången.

Kvinnan i luren var orolig för Kllunki hälsa, eftersom hon visste att han led av diabetes och behövde ta sprutor flera gånger om dagen. Men telefonsamtalet med polisbefälet blev inte riktigt som hon tänkt sig.

Stökigt
- Det var väldigt skrikigt och stökigt i bakgrunden. Jag blev själv lite stressad, så jag sa det tre gånger för att försäkra mig om att budskapet gått fram.

På väg hem från jobbet samma dag slog hon på bilradion och fick höra att en man avlidit i arresten.

- Jag förstod på en gång att det var Jimmy.

Ett annat nyckelvittne var rättsläkaren Peter Löwenhielm. Han vittnade om skyhöga blodsockerhalter i Jimmy Kallunkis blod. Något som talar starkt för att han dog i diabeteskoma.

- Jag kan inte se någon alternativ dödsorsak, sa han flera gånger.

Polisbefälet står åtalad för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Hans kollega, polismannen, för tjänstefel.

När rättegången skulle hållas i november blev den uppskjuten då befälets advokat, Anton Strand, menade att områdeschefen - inte hans klient - var ansvarig för arresten.

Till den här rättegången har varken advokaten eller åklagare Pär G Lindell ändrat inställning.

Däremot vill både polisbefälet och polismannen båda lägga ansvaret på varandra.

Polisbefälet menar att han hade sagt till polismannen att väcka Jimmy Kallunki och kontrollera om han behövde någon medicin.

Varje kvart
Polismannen påstår å sin sida att befälet kom ner till arresten innan han hunnit undersöka Kallunki närmare och sagt att han i själva verket led av epilepsi - inte diabetes. Något som polisbefälet bestämt förnekar.

Kallunki tittades till varje kvart och polismannen såg ingen anledning att vidta några ytterligare åtgärder.

I dag fortsätter rättegången med ytterligare vittnesförhör och slutpläderingar.

- Jag är hoppfull, säger polisbefälets advokat Anton Strand.

Bakgrunden Det hände i polishuset

? Den 25 augusti 2010 kommer vid åttatiden en polispatrull in med Jimmy Kallunki. Han har omhändertagits efter att ha irrat runt i närheten av behandlingshemmet i Sunderbyn. Polisbefälet misstänker att han är narkotikapåverkad och beslutar att han ska sättas i arresten i väntan på att kunna förhöras angående narkotikabrott.

? Det konstateras att tabletterna Kallunki bär på sig används mot epilepsi, men även av missbrukare. Ett snabbt urinprov visar inga tecken på att han är narkotikapåverkad.

? Kvinnan från vårdhemmet ringer polisbefälet och säger att Kallunki lider av diabetes och behöver insulin regelbundet.

? Polisbefälet ringer till polismannen i arresten och ber honom väcka Kallunki och kontrollera om han har insulin med sig.

? En dryg halvtimme senare tittar polisbefälet, polismannen och en kollega till Kallunki . Polisbefälet beslutar att han ska stanna i arresten.

? Klockan 13.30 ska Kallunki hämtas till förhör. Han hittas då död i sin cell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om