Under flera dagar har Norrbottens Media, utan framgång, sökt ansvariga chefer vid polisen för att kommentera de interna stridigheterna. På onsdagseftermiddagen nås Per Karlsson, tillförordnad polisområdeschef, på telefon.
Varför tillsätter ni poliser att vakta deras kollegor. Borde det inte ha löst på något annat sätt?– Om man börjar så här. Det har ju uppstått arbetsmiljöproblem i organisationen mellan olika delar. Och när det kommer till arbetsgivarens kännedom, då måste arbetsgivaren agera.
Men borde det inte ha gått att lösa på något annat sätt?– Ett utav arbetsgivaren redskap är ju faktiskt att öka chefsnärvaron. Det är ett av de vanligaste redskapen man har, och det ju ofta det man skriker om från arbetstagarhåll. Om otydliga ledningsförhållanden. Det är ett sätt att komma till rätta med olika delar, och det kan vara en ganska gynnsam åtgärd vid arbetsmiljöproblem.
Det är det ni har gjort, menar du?– Det är det som har varit syftet med det här. För att fånga upp olika delar i det här.
Varför har utredarna inte fått veta vad de anklagas för?– Det finns alltid två sidor av myntet och det kommer vi inte att driva i media, om vilka delar och vilka dialoger som har varit eller inte varit. Det jag kan säga är att hela den här processen har föregåtts i samverkan och samtal med skyddsorganisationen.
De här utredarna anser sig ha blivit kollektivt bestraffade. Hur ser du på det?– Det är någonting som jag inte kan uttala mig om. Känslan i vissa delar kan jag nog förstå. Att det kan bli så, utifrån en åtgärd. Om inte kommunikationen har funkat på hur man ska göra.
De känner sig utpekade som mobbare och mår inte bra av det.– Det ska prövas nu av Arbetsmiljöverket om arbetsgivaren har gjort fel.
Tycker du att ni har löst det här på ett bra sätt?– Om jag säger så här: arbetsgivaren har fullt förtroende för de som i skede ett blev utsatta, den här jourhavande fu-ledargruppen. De har en hög status i regionen och de gör ett bra jobb. Det arbetsgivaren har gjort är att man har följt riktlinjerna och samverkat med skyddet i de här frågorna. Sedan, hur folk känner sig, det är ju väldig individuellt.
Karin Markaberg, ansvarig chef för de jourhavande fu-ledarna, konstaterar:
– Jag har fullt förtroende för deras kompetens.
Hon betonar också att personalen vid enheten i snitt har 16 år i yrket.