– Den stora utandningen och sucken av lättnad är här. Nu kan allt återgå till det vanliga. Man har redan börjat kompromissa med alla stora strukturella åtgärder och nedskärningar. Antingen tidsmässigt eller volymmässigt, säger Jens Sundström.
För att räta upp den nattsvarta ekonomin har landstingsstyrelsen tidigare lagt sparkrav på verksamheten – som inte genomförts.
När skattehöjningen på 1,16 kronor debatterades varnade stora delar av oppositionen för att de extra 600 miljonerna snart skulle ha slukats av verksamheten.
Den rödgröna ledningen med landstingsrådet Maria Stenberg (S) i spetsen lovade dock att sparåtgärderna som presenterats i två olika sparpaket, i mars och maj 2015, skulle ligga fast.
Där ingick bland annat örslag på sammanslagning av ett antal hälsocentraler i Kiruna, Luleå, Boden och Piteå.
Men nu tickar det in signaler på att flera av de hotade hälsocentralerna blir kvar. Exempelvis ser det svårt ut att slå ihop Hertsön och Örnäset i Luleå. Den senare skulle bli en filial till Örnäset men nu visar en utredning att lokalerna på Örnäset inte räcker till, meddelade landstinget före jul.
Läs mer: Hälsocentralen som kan bli kvar
Och efter besked att Pite havsbad blir ett utbildnings- och integrationscentrum med plats för över 1000 flyktingar backar nu landstinget även på sammanslagningen av Furunäset och Piteå hälsocentral. Utredaren Ylva Sundkvist, divisionschef för närsjukvården, anser att det inte möjligt att påbörja en stor omorganisation som splittrar upp personalen.
Läs mer: Ännu en hälsocentral kan räddas
Jens Sundström är inte förvånad.
– Det var precis det här vi befarade. Även fast ambitionsnivån i åtgärderna inte var speciellt hög från början så har viljan nu sjunkit ännu mer. Och då ska man veta att 75-80 procent av åtgärderna inte var genomförbara utan utredningsbeslut som skulle beslutas senare, säger han.
Maria Stenberg står fast vid att sparåtgärderna ska genomföras.
– För det första visar det här att det är viktigt att man utreder noga och ser över alla möjligheter. Förutsättningarna kan ändras snabbt, det visar exempelvis höstens flyktingströmmar. Men jag vill vara tydlig med att ramarna ska hållas. Ingen har frisedel. Kan man inte spara på sjukvården kanske man ändå kan spara på administrationen. Jag tar för givet att enhetschefer och närsjukvårdschefer tar omtag i handlingsplanen och kommer med förslag på vad man ska göra i stället.