Premiär för barndokumentären Att få syskon

Filmproducenten Lotta Lennartsdotters barndokumentär om att få ett syskon har nu premiär. "Det viktiga är att man träffar rätt och når de barn som behöver se den."

Grete och Lasse samma dag, som han kom hem från BB.

Grete och Lasse samma dag, som han kom hem från BB.

Foto: LOTTA LENNARTSDOTTER

Luleå2019-10-25 17:43

På söndag har regissören och filmproducenten Lotta Lennartsdotters senaste barndokumentär ”Att få syskon" premiär. Den består av tio avsnitt.

– Det känns jätteroligt. Det är så roligt när det man gör kommer ut. Sedan är det alltid spännande att se hur det tas emot. 

Är du nöjd? 

– Jag är jättenöjd. Det som är extra roligt är när man följer en process. Jag började ju att spela in i mars till och med augusti. 

Grete och hennes mamma Marika är huvudpersonerna. Grete var fem när Lotta Lennartsdotter började inspelningen och sex när hon avslutade den. 

– Det är ganska lång tid i ett litet barns liv. Det var superspännande och det är en stor förändring i familjens liv. 

Lotta Lennartsdotter berättar att hon kom familjen nära inpå livet. De var jättegenerösa mot henne och resten av filmteamet. Hon följde med under tiden Grete väntade på ett syskon tills det kom en lillebror och följde med familjen tills Lasse var tre månader. 

– Grete hade sedan tidigare ett småsyskon, men varje barn är unikt. Mamman säger i ett avsnitt till Grete att man älskar barnen lika mycket även om man får fler barn. Det förändras inte för att det kommer ett till. Det är viktigt att ta upp i serien eftersom det ofta är en rädsla hos barn när de ska få ett syskon. 

Hon berättar att när familjen skulle iväg på något så var det en självklarhet att filmteamet fick följa. 

– Det är jätteviktigt. När jag castar barnen så castar jag lika mycket resten av familjen. Det måste vara en familj som vill att jag är där. Det är så viktigt att jag känner att jag inte måste fråga om lov. För då blir det ingen nära serie. Och jag måste få komma nära om det ska bli bra. 

Lotta Lennartsdotter lärde även känna Gretes två andra syskon, och menar att det var lika viktigt det. För även om de inte syns lika mycket är de en viktig del av serien eftersom det är familjens fjärde barn och den här dokumentärens unika sammansättning. 

– I början av serien ser vi bara Grete och Gretes mamma, sedan växer serien och vi får se Gretes pappa, syskon, mormor och morfar, farmor och farfar. 

I näst sista avsnittet är det dop och det sista avsnittet bjuder på ett överraskande möte.

Lotta Lennartsdotter dokumentärserie om när dottern Astrid blev storasyster blev en stor succé, vilket var en minst sagt positiv överraskning för filmaren.

– Det är nog svårt att göra en sådan succé igen. Det fanns ett enormt behov av en serie om hur det kan vara att få syskon då ingen gjort varken film eller dokumentärserie om temat för de yngsta. Jag tror att den här nya serien kommer att  hitta sin publik, men det viktiga är att man träffar rätt och når de barnen som behöver se den och Grete är en fantastisk liten tjej som vi får följa. 

För Lotta Lennartsdotter är det viktigare att det blir en kvalitativ produktion. Om hon inte tyckte det skulle hon jobba med något annat. "Barndokumentär är inte det lättaste. Det finns i princip bara en ingång att göra dokumentärfilm för den målgruppen och det är Svt Barn. "
För Lotta Lennartsdotter är det viktigare att det blir en kvalitativ produktion. Om hon inte tyckte det skulle hon jobba med något annat. "Barndokumentär är inte det lättaste. Det finns i princip bara en ingång att göra dokumentärfilm för den målgruppen och det är Svt Barn. "
Medverkande

Målgrupp: Barn upp till sex år. 

Filmproducent: barndokumentärfilmaren Lotta Lennartsdotter, Södra Harads. 

Fotograf: Martin Sjölander

Ljudtekniker: Patrik Strömdahl och Christoffer Demby

Produktionsledare på Svt: Frida Boethius

Redigerare: Fredrik Werner

Medverkande:Familjen Kalén från Luleå. Grete och hennes mamma Marika är huvudpersoner. Gretes pappa Daniel samt hennes storasyster Lea och lillebror Arvid. 

Dokumentären har premiär den 27 oktober klockan 18 på Bolibompa, Svt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!