Prisade frisören Mia Viltok: "Det känns ännu i hjärtat"

Under pandemin gick det extremt tungt för många företag. Frisören Mia Viltok, 43, valde då att gasa medan många andra bromsade in. I nya stora lokaler går hennes salong bättre än någonsin.

Mia Viltok är same och hennes samiska arv märks inte minst i salongens inredning.

Mia Viltok är same och hennes samiska arv märks inte minst i salongens inredning.

Foto: Joakim Nordlund (ARKIV)

Luleå2024-01-29 19:05

Hon blir lite tårögd när hon tänker tillbaka på 2023. Det var då som Mia Viltoks anställda på salongen Znygg nominerade henne till priset som Årets arbetsgivare bland frisörer i Sverige.
Ett pris som hon kammade hem i tuffast tänkbara konkurrens. 
– Jamen så jag grät. En sådan glädje. Att få höra deras otroligt fina ord i en sammanställning. Det känns ännu i hjärtat. Det blir inte finare än så som ledare, säger hon och ler.

Under pandemin och de hårda restriktioner och rekommendationer som rådde gick hon en helt egen väg. I stället för att minska i produktion och personalstyrka och därmed minska utgifterna valde gjorde hon precis tvärt om. Hon lämnade lokalerna vid Floras kulle i centrala Luleå för att i stället skriva på ett nytt hyreskontrakt.

undefined
Mia Viltok är same och hennes samiska arv märks inte minst i salongens inredning.


Plötsligt stod hon med en 300 kvadratmeter stor salong på Södra Smedjegatan 3A. 
I stället för traditionell fysisk invigning skapade Mia Viltok en digital invigning – och där deltog i stället 6000 personer. 
– Så pandemin blev vår möjlighet att vända det svåra till möjligheter. Och jag har nog ganska lätt för att göra det tror jag, säger hon. 
Hon har vuxit upp i Gällivare och har också haft salong i Jokkmokk som hon har drivit parallellt med den i Luleå. Hon är same och har vuxit upp nära naturen och hon har sina rötter i den samiska kulturen där företagande var en naturlig del av vardagen. 
– Min pappa har levt på fiske och slöjd och är egen företagare och min mamma som jobbade som slöjdlärare har alltid skapat med händerna. Jag har vuxit upp i en miljö där man formar sin egen tillvaro. För mig är det viktigt att att forma mitt eget liv, ingen annan kommer att förverkliga dina drömmar åt dig, säger hon.

undefined
Frisörerna Malin Friman och My Barsk träffas och byter några ord bredvid det porlande miniatytrvattenfallet mitt i salongen.

Hon började som frisörtrainee efter gymnasiet och valde därför en något annorlunda väg då för att utbilda sig till frisöryrket. På gymnasiet valde Mia ett program med inriktning mot företagsekonomi. 
– Under gymnasietiden visste jag bara att jag skulle jobba med händerna och att jag skulle ha något eget, säger hon. 
Vad är det som lockar och drar att vara sin egen?
– Det är en frihet att både kunna forma mitt eget liv och tid men också friheten att forma framtiden och se människor utvecklas och nå sina mål. Jag brinner för utveckling. Att kunna se saker och ting växa fram.

undefined
Här är stora delar det 13 personer stora arbetslaget på Znygg. Från vänster: Mia Viltok, Sanna Mörsare, Malin Friman, Ida Johansson, Massomeh Ezzatpour, Wilma Mankinen, My Barsk, Nadja Loukonen och Linnea Kinisjärvi.

Var kommer det ifrån?
– För det första är jag en frihetssjäl (skratt). Det går inte att stänga in mig. Som ung var ju mångas högsta dröm att få ett fast jobb. När jag fick fast jobb så sa jag upp mig. Jag gillar inte att känna mig låst och fast utan jag vill verkligen kunna forma min tillvaro och känna att jag alltid är på väg. 
Hur många anställda har du i dag?
– Vi är åtta anställda och fem elever. Det är med andra ord 13 personer som arbetar på salongen i dagsläget.
Var det självklart att växa och ha anställda?
– Nej, egentligen inte. Men man jobbar på och blir fullbokad och inser att det finns ett behov. Sedan när jag var på väg att bli mamma så kom ju frågan ”ska jag bara låta det här stå då”? Där blev första klivet att anställa.

undefined
Under pandemin flyttade Mia Viltok sin salong från källarlokalerna vid Floras kulle i Luleå ner till Södra hamnplan där de är i dag.

Hur är det att driva en salong med så pass många anställda?
– Jag älskar det. Jag har alltid haft väldigt lätt att gå in i ledarskapsroller. Och tyckte inte att det var speciellt energikrävande att vara i ledarposition. Det ger mig en otrolig energi och glädje. 
Genom att du har elever har du också gett andra unga chansen?
– Och det tycker jag är jättejätte spännande. Elevbiten bidrar ju till en annan dimension i salongen och företaget. Dels kunskapsmässigt men man lär sig också om den yngre generationen. Jag tycker om att jobba med elever. Det är väldigt spännande och de bidrar mycket till salongen. Så det har blivit som en naturlig resa för mig att ha anställda. Och jag ångrar inte en sekund. Jag älskar varje dag med mitt team.

undefined
Monica Kvickströms har åkt hela vägen från Jokkmokk för att få håret fixat hos Linnea Kinisjärvi som ingår i Mia Viltoks frisörteam.

Vad tänker du på när du blickar tillbaka på året när du fick det fina priset?
– Ja. Det var ett helt otroligt år med en otrolig stolthet i teamet. Men det här är ju inte bara ett pris för mig utan det är ett pris till hela teamet. Så ser jag det. De är så involverade i hela vår utvecklingsresa och hela vår vardag. De är så inne i våra målsättningar och visioner och arbetar hårt för det varje dag. De är lika delaktiga som jag. Så det här var också ett pris till dem. Det här blev ett fint kvitto på att vi är så himla grymma tillsammans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!