Personer som behöver höft- och knäledsproteser är en stor patientgrupp i Norrbotten. Förra året gjordes 850 stycken planerade operationer.
Sverige är det enda land som har ett fullständigt register över hur olika typer av proteser fungerat. Det innebär att man kunnat sortera bort märken som varit sämre än andra.
Livslängden för proteserna är cirka 20 år. De flesta som opereras är i 70-årsåldern och då räknar man med att protesen ska hålla livet ut.
- Men det är den yngre patientgruppen ökar mest. Yngre människor rör sig mer och därför är belastningen på protesen större, säger Anders Sundelin, överläkare och länschef ortopedi vid landstinget i Norrbotten.
"Ser bra ut"
Nazanin Emami, biträdande professor i biotribologi, Luleå tekniska universitet, har lett testerna av det utvecklade materialet som kan förlänga protesernas livslängd.
- Det är fortfarande långt kvar, men det ser bra ut. Det vi gör är att utveckla materialet bland annat så att det nötts mindre och sitter kvar längre, säger hon.
Speciellt för yngre personer har protesens livslängd stor betydelse. Ungefär en tredjedel av patienter under 50 år har behövt en ny operation inom 15 år.
- En omoperation blir sällan lika bra som den första, säger Anders Sundelin och förklarar att därför har protesens livslängd stor betydelse.
- Om protesens livslängd skulle förlängas med fem, tio, år skulle det för de flesta betyda att de bara behöver en operation. Det skulle vara fantastisk bra, säger Sundelin.