Marie Fredriksson är mödra- och barnhälsovårdspsykolog, inriktad på barn mellan noll och sex år.
Viss hysteri
Hon tycker att det finns en viss hysteri runt utvecklingen av barnkalasen.
–·De är nog ett symptom på det samhälle vi lever i. Jag kan fråga mig vad barnen ska göra när de fyller tio. Då finns det inget att se fram emot för då har de gjort allting, säger hon.
En kompis per år
När det gäller kalas för barn upp till sex år tycker Marie Fredriksson att föräldrar kan utgå från principen ”en kompis per år”, alltså tre kompisar på treårskalaset.
–·Små barn mår bäst i en trygg och välkänd miljö. Det kan räcka med mormor och bästa kompisen, säger hon.
Billigare alternativ
Bowling och lekland kostar rätt stora pengar för en barngrupp. Marie Fredriksson pekar på att det förstås går att hitta billigare varianter för den som ändå vill göra något speciellt av kalaset.
–·Man kan ju vara i skogen, till exempel, och leka inte stöta mark. Ett sånt kalas skulle barnen komma ihåg.
Lyssna - påverka inte
Samtidigt kan olika barn ha olika förväntningar och intressen. Det viktiga, tycker Marie Fredriksson, är att föräldrarna försöker lyssna av vad födelsedagsbarnet vill ha för typ av kalas, utan att själva försöka påverka hur det ska se ut.
–·Man kan fundera kring vad barnet vill ha och vad det mindre barnet har för behov. Ofta är det nog så att vi inte lyssnar på dem, säger hon.
Psykologen vill att vi lyssnar på barnen
Barn upp till sex år har inga behov av stora kalasevenemang. Det är något som samhället drivit fram, anser Marie Fredriksson, psykolog.Hennes råd: Lyssna på vad barnen vill.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!