Kommunerna bär ansvaret för att fastigheter sotas och sedan 2004 har Luleå kommun lagt ut sotningen på entreprenad.
Men sedan slutet av oktober 2018 sker ingen sotning i Luleå, eftersom kommunen hävt avtalet med den förre sotaren på grund av skatteskulder. I förra veckan avbröt kommunen upphandlingen av ny entreprenör, sedan två företag överklagat upphandlingen.
– Vår ambition är att få till en ny entreprenör så snabbt som möjligt, säger räddningschefen Patrik Bylin.
Inköpskontoret ska gå ut med en ny annons på måndag, om ingen innan dess överklagar kommunens beslut att avbryta upphandlingen. Patrik Bylin kan inte svara på hur lång tid det kan ta innan en ny sotare finns på plats.
– Vi håller länsstyrelsen informerad, jag pratade med dem så sent som i går. Vi kan inte trolla, vi kan inte trolla fram en sotare, säger Patrik Bylin.
Han tillägger att kommunen överväger att börja sota i egen regi om man inte lyckas hitta en entreprenör.
– Ja, i grunden är det kommunen som har ansvaret för sotningen. Hittar vi ingen lösning då finns det inget annat alternativ än att ha det i egen regi, säger Patrik Bylin.
Tusentals fastighetsägare i Luleå berörs av sotningsstoppet som kan fortgå i månader, om det vill sig illa. Det finns ungefär 10 000 braskaminer installerade i fastigheter som behöver sotas. Cirka 600 fastigheter har vedpanna, ungefär 150 har pelletspanna och ett 40-tal fastigheter har fortfarande oljepanna installerad.
Det finns ungefär 280 storkök och restauranger, som ska sotas var 16:e vecka.
– Det är den fristen som gäller för imkanaler för storkök, säger Patrik Bylin.
Det har gått elva veckor sedan sotningen upphörde. Räddningschefen har på delegation fattat beslut om en sotare som kan anlitas i akuta fall.
– Jag vet att en del restauranger har hanterats av Robert Bergman. Nu är det absolut fel tid på året när vi inte sotar, när det eldas som allra mest, säger Patrik Bylin.
När blir det farligt att det inte sotas?
– Kanske tre-fyra månader, det beror på hur hårt det eldas, så mycket längre tid än så vill vi inte att det ska gå.
– En fastighet som har vedpanna som enda uppvärmning ska sotas flera gånger per år, det är det objekt som är mest kritiskt, säger Patrik Bylin.
– Ju längre tiden går utan sotning, desto farligare blir det väl. Däremot inte sagt att det kommer att brinna överallt men risken ökar, säger Patrik Bylin.